Maandag 30 augustus 2004

Charisteria. Zelf kijk ik met groot genoegen terug op de Uitmarkt, d.w.z. dat gedeelte waarover ik zelf even heer & meester was: de literaire rondvaartjes van drie kwartier door de grachtengordel, vier keer om het uur op zaterdag en zondag, een activiteit onder auspiciën van de 25 jaar bestaande Stichting De Amsterdamsche Boekenmarkt - voor welke organisatie ik dit nu al achttien jaar met stijgend plezier doe: niets leukers dan dat, varend door de grachten, het mooist denkbare decor met altijd genoeg te zien om kijkplezier aan te beleven.
De volgende grote stad, die zijn/haar aanbod op cultureel gebied op éen dag naar buiten brengt, is Rotterdam, met de R'uitmarkt, zondag 5 september aanstaande. 'Op deze dag trapt Rotterdam officiëel het nieuwe culturele seizoen af! Van 13.00 uur tot 19.00 uur kunt u - helemaal gratis en voor niets - op en rond het Schouwburgplein genieten van muziek, theater, musical, toneel, cabaret, dans, DJ's en interviews met prominenten uit het culturele circuit. Ideeën voor het nieuwe seizoen vindt u bij de vele stands op de informatiemarkt. Ruim 50 optredens van o.a. fadozangeres Monica Triga, Karin Bloemen, Ali B., diverse Rotterdamse gezelschappen, de Band krijgt Kinderen en Idols-winnaar Boris.' website: www.decultureleaftrap.nl
De zaterdag daaraan voorafgaande opent New Skool Rotterdam (actueel, hip, stads en van de 'nieuwe school') vanaf 14.00 uur tot de after parties vanaf middernacht heur deuren in Rotown, Nighttown, CBK en Off_Corso en Theater Lantaren/Venster./ Ook hier weer een informatieve webstek: www.newskoolrotterdam.nl
Terug naar de mens, het individu, om wie het allemaal gaat. In de Advertentiebijlage van het NRC Handelsblad, zestien pagina's aan de opening van het culturele seizoen in Rotterdam gewijd, wordt Jules Deelder door Iris van Erve in de spotlight gezet. Aanleiding is een zestig minuten durende documentaire over de zestig jaar wordende aucteur, waaraan door Matte Mourik, Yvette Benningshof en Erik Brus gewerkt wordt, 'vanuit een serieuze literaire invalshoek'.
Op de vraag: Wat ben je nog van plan in de toekomst? geeft Deelder een van zijn snedige antwoorden, die ik hier graag prijsgeef:
'Ik plan niets, denk nergens over na. Je komt niet tot inzicht door denken,. Wat is dat: denken? Problemen, daar heb ik niets mee, problemen zijn door mensenhersens gemaakt, je ken een hoop problemen verzinnen maar in dezelfde hoop gevallen lost het zich vanzelf op. Ik ben nooit ziek en ben nu al ouder dan ik ooit dacht te worden.
Overigens ben ik niet bang voor de dood. Ik denk dat het licht juist aangaat en niet uit als je doodgaat. Het is beter er met nieuwsgierigheid naar te kijken dan met angst. Ik denk dat de dood een overgang is naar iets waar heel andere wetten gelden. Je kunt niet bang zijn voor iets waar je je geen voorstelling van kunt maken. Ik ben religieus, maar dat heeft niets te maken met georganiseerde religie. God is voor mij het al, in alles, ook in dingen.
Ik wil nog veel dingen doen voordat ik doodga. Misschien heel vervelende sonnetten schrijven. Ik ga voorwaarts met een ergerlijk optimisme. Jennen met taalvaardigheid. Dat wekt wrevel op hier en daar en dat stemt mij goed.'
Gevraagd naar de doorbraak, die voor hem kwam na zijn optreden tijdens de 'legendarische manifestatie' Poëzie in Carré van februari 1966: 'Ik had iets opgestuurd naar het literaire tijdschrift Randstad en kreeg een uitnoidiging van redacteur Simon Vinkenoog om poëzie voor te dragen in Carré. Nadat ik ja had gezegd vroeg ik me godverdomme af wat ik aan het doen was, maar ik ging toch maar. Dus daar stond ik naast onder anderen Roland Holst en Hans Verhagen. Ik voelde me uiterst ongemakkelijk tot het puibliek moest lachen. Toen wist ik dat het werkt als ik met mijn gedichten op het podium sta.'
Dat het werkt, dat het van alles bewerkstelligt, dat het werkzaam is, dat er altijd werk aan de winkel is , 'work can be fun, and men can enjoy it' (D.H.Lawrence) en dat je er metterdaad steeds meer plezier aan kunt beleven, al naar je meer jaren telt: het is een met velen gedeelde ervaring. Nog heel wat te doen voordat het zo ver, zo dichtbij is. Blessed be! Simon Vinkenoog; ondertussen:
'Mogen de winden zoet waaien!
Mogen de rivieren zoet vloeien!
Moge het gras zoet voor ons zijn!
Mogen de dagen en nachten vol geluk voor ons zijn!
Moge het stof der aarde ons vreugde verschaffen!
Mogen de bomen met zoete vruchten ons geluk geven!
Moge de zon ons zegenen met geluk!
Mogen alle wegen ons geluk brengen!
(Uit de Rig Veda).


Zondag 29 augustus 2004

Dag van Johannes de Doper.
Lezen is een daad! Ik kon de rondvaartbootpassagiers dit jaar heel wat nieuwe gedichten laten horen; sommigen waren immers al vaker (tot 10 x toe!) aan boord. Zo'n leuk uitje het voor mij is, zo is het ook voor de € 5.- per persoon betalende medereizigers. Ze hoeven niks te doen, alleen maar kijken en luisteren, kijken naar het langskomende gebeuren te water: het gekrioel op de grachten zelf, waar het mooie weer veel amateur-fietstaxitoeristen heeft wakkergeschud, en veel plezierbootjes duidelijk laten merken eveneens aan de feestvreugde te willen meedoen, op de grachten in de binnenstad, en niet alleen op het Museumplein, Leidsebosje en Leidseplein.
Ik stel me voor dat toeristen die een dagje Amsterdam doen denken dat het altijd zo is, een half miljoen mensen op de been, overal muziek en de geuren van voedsel.
Oren en ogen de kost geven; wat speelt zich in die twee dagen niet allemaal af; alsof zich in elke container een theatergroep verschuilt, alsof een culturele vrijmarkt als deze van alles tot zich wil nemen en naar buiten brengen, waar maar iets beweegt, iets resoneert. Ieder op zoek naar zijn doelgroep Hoor het doelgeroep! Koop! Zie ! Lees! Maak mee! Schrijf in! Los op! Win mee!.
Wie goed doet, goed ontmoet. Soms zijn die gemeenplaatsen zo versleten, dat het verwondering wekt als blijkt dat ze wel degelijk in de praktijk kunnen worden gebracht. Ik ben geen coach, consultant, counsellor, mediator, manager - ik ben mijn eigen bedrijfsvoerder, mijn know-how is mijn kapitaal, de Nederlandse taal een uitermate geschikt medium om gedachten en ideeën in onder te brengen, en het apparaat waarop ik deze gedachten neervlei altijd een happy landing. Tat Tvam Asi: Gij Zijt Al Dat! De gij-vorm heeft nog enige tijd geheerst in de nederlandse dichtkunst; toen ik als jong dichter onder invloed van Gerrit Achterberg schreef, trachtte ik mij altijd iemand voor te stellen, die als zodanig kon worden aangesproken.
Als in deze tijd een jonge dichter bezig is, zoekt hij geestverwanten om zich te laten horen; talloze dichters hebben op die manier hun entree in de dichtkunst gemaakt, zonder dat tot een groter publiek hun eigen-beheer-uitgaafjes doordrongen. Heden ten dage hebben jonge dichters allemaal een website, waarop zij hun speellijsten noteren, hun bio-en bibliografische gegevens verstrekken, en wat dies meer zij.
Als aankomend dichter, zal ik het maar noemen, van de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog, was het zaak je gedichten gepubliceerd te krijgen in een der talloze literaire blaadjes die al dan niet uit het verzet te voorschijn waren gekomen: de Bezige Bij is daar het meest welsprekende voorbeeld van. Proloog, Columbus, Ad Interim, Criterium, Tirade, later Libertinage - drie delen van Piet Calis hierover vormen aantrekkelijk leesvoer. Ik ontmoette Nico Verhoeven (die in de gij-vorm sprak en schreef, als Brabander) en Ferdinand Langen, wiens romantisch-wrede verhalen veel te zeggen hadden, of te vermoeden: de wijze glimlach van een Chinees. Avondjes bij de gezusters Frielink, soms opduikende in de petite histoire van dat wat er even was.
Zo kan ik al gidsende wijzen op het mooie kasteeltje aan de rand van de Beulingsloot waar Gysele Waterschoot van der Gracht tijdens die oorlogsjaren antifascistische Duitse onderduikers herbergde. En nog geen kilometer verder staan als gebruikelijk rijen voor het Anne Frankhuis, en we zijn de hoek al weer om, langs Book Traffic, langs mijn lagere school, tot ziens Theo Thijssen en Multatuli, wie van ons heeft het kleinste museumpje in Amsterdam? En als jong dichter van destijds moest je maar uitvinden of mensen thuis waren (niemand had telefoon) en of ze wel geïnteresseerd waren in jou en je gedichten.
Herinneringen, ideeën, loskomende opdwarrelende woorden, als het ademhalen dat ik nu beoefen om deze gedachtensprong door het tijdruimtecontinuüm van het magisch Centrum Amsterdam ten einde te brengen, dus gewoon een punt maar.
Etc. Semantische toevoeging, uit de school van Korzybski. Ons wachten vier heerlijke tochtjes door grachtengordeldierenwater, het mooiste decor voor betekenisvolle wereldpoëzie. Ik beoefen mijn stiel - ik streel de zinnen van de minnen. Pas op: de Hoorn des Overvloeds raakt nooit leeg! Graaf diep, ook Gij. Namens het World Sensorium, niet de woordvoerder, Simon Vinkenoog.


 

Zaterdag 28 augustus 2004

 

Geboortedag Johann Wolfgang Goethe, 1749-1832.
'Wittgenstein's opening sentence, "The world is everything which is the case," serves as a beginning.' Gary Goldschneider & Joost Elffers, The Secret Language of Birthdays, August Twenty-Eighth: The Day of Language.

De Terugkeer van Leesbaar Nederland. Gefascineerd lees ik in het programma van poëzietheater Perdu (Kloveniersburgwal 86, Amsterdam, 020-4220542, http://www.perdu.nl) wat het Publiek aldaar donderdag 9 en vrijdag 10 september - tijdstip niet gegeven - te wachten staat: 'Leesbaar Nederland, het audiovisueel-literair ensemble uit Amsterdam, keert dit najaar terug in Perdu. Na zich in vorige jaren te hebben vergrepen aan allerhande vormen warzin waarin sprake was van literaire liposuctie, grijze clowns en een dolgedraaide Associatieman, is het collectief opnieuw rijp voor lichaamsgebonden performances, eigenhandig geknoopte klanktapijten en bevrijdende beeldstorm. Wat zoiets betekent als het zoeken naar nieuwe vormen van binaire geestverruiming, easy poetry en cinéma brut moderne. Maar zeker is dat niet.' Het collectief bestaat uit Dick Tuinder, Saskia Rinsma, PJ Roggeband, Paul Kempers & Wim Conradi.
De poëzieboekhandel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 - l8.00 en zaterdag van l3.00 tot l7.00. 'In onze winkel vindt u naast een goed geassorteerde poëziecollectie, uitgaven van kleine uitgeverijen, een ruim aanbod van literaire tijdschriften, studies over poëzie, een klein antiquariaat en diverse poëziecuriosa zoals T-shirts, kaarten, affiches en kussenslopen.'

Op vrijdag 3 september om 17.00 uur wordt de tentoonstelling Stadsgezichten in Bagagehal Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam feestelijk geopend. Een honderdtal Amsterdammers ('die een bijdrage leveren aan het reilen en zeilen van de stad') werden geportretteerd door 75 kunstenaars en t/m 19 september geëxposeerd (ma/vr 10-17u, zazo ll-l7u). De opening zal worden verricht door een bekend Stadsgezicht. Simon Vinkenoog draagt een gelegenheidsstadsgedicht voor.
De KNSM-laan is vanaf Amsterdam CS bereikbaar met bus 32 en 59 en tramlijn 10 heeft er zijn eindhalte (Azartplein). Info SAK (Samenwerkende Amsterdamse Kunstenaarsverenigingen), 020-4203154 (Jan Verhoeven), en e-mail: info@s-a-k.nl

Twintig postbodes uit rayon Amsterdam organiseren in het weekend 3/5 september een kunstmanifestatie. Naast een expositie wordt er live muziek en kunst gemaakt. 3 sept.l9u30-24u feestelijke opening. 4 sept. l0-24 u kunst/muziek jamsessies en 5 sept. l0-17u afsluiting. De opbrengst gaat naar het World Food Program; de manifestatie vindt plaats in De Vrijplaats aan de Sarphatistraat 143, Amsterdam, naast de Albert Heyn en het Hogefietsenkraakpand.

Betondorp bestaat tachtig jaar. Karel en Gerard van het Reve werden er in l921 en 1923 geboren. Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer nodigt u uit voor de onthulling van het kunstwerk Rue des Rêves van Steffen Maas, als eerbetoon aan de gebroeders Van het Reve. U bent welkom op 5 september bij de bibliotheek Betondorp op de Brink 45. Om 16.00 uur leest stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet voor uit werken van beide broers. Onder begeleiding van Kunst op Stelten lopen we naar de Ploegstraat. Daar onthult Antoinette Tanja, portefeuillehouder Kunst en Cultuur, het kunstwerk. Deze onthuilling staat aan de vooravond van het festival De Rode Loper, dat op 10, 11 en 12 september in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer gehouden wordt.

Wordt vervolgd. Prettig weekend toegewenst. Simon Vinkenoog, early in the morning...


Vrijdag 27 augustus 2004

Dag van Iamblichus, Neoplatonist (255-330 A.D.)

Monologue intérieur, stream of consciousness. Er moet natuurlijk wel wat te ontdekken of te vinden zijn; het is nog niet volledig tot op het bot uitgebeend, geschraapt. Wat blijft er hangen van de droom, het boek dat je aan het lezen bent, de afspraken die je maakt, de reizen achter de rug en de dag die voor je ligt? Op een gegeven moment vraag je je niet meer af, hoe en waarom, zie je jezelf voor een bepaalde taak gesteld waarvan de afloop nooit zeker is. De Olympische Spelen in Flevoland in het jaar 2020 - zou ik die nog meemaken? Moet ik eerst de gezegende leeftijd van 92 bereiken; of ik dan nog zo driftkikkerig op dit toetsenbord tekeer kan gaan als nu het geval is...
Wellicht kunnen we dan telepathisch met elkaar overweg: ga ik er smorgens een halfuurtje voor zitten en verzend de boodschap, of het ideetje, of de overweging die ik dan heb, uit naar iedereen die op mijn golflengte zit. Oja, wordt dan gezegd, die oude Vink speelt ook nog altijd zijn melodietje mee. Welke uitvindingen nog te doen, wat zelf te ontdekken, wat anderen te laten ontdekken? Cocaboeren-barons-warlords in Columbia hebben gentechnische betere planten gemaakt, hoger in elk geval en immuun voor gif. Zozo, iedereen aan het snorten? Ik ben er ooit, langer dan twintig jaar geleden van afgestapt, valse moed, idiote megalomanie, denken alles aan te kunnen, kil en eenzaam, niets van de psychedelische, overweldigende gevoelens van mens-zijn, weten wat je te doen staat, intuïtief de juiste beslissingen nemen...
Op een gegeven ogenblik , daar heb je hem weer, valt er niets meer te beslissen of te overwegen, go with the flow-blow-glow, het onbekende binnen.
Hopen het onbekende, 'niets' naderbij te brengen, angsten te overwinnen, twijfels uit de weg ruimen, recht op je doel af ("Tue das Nächstliegende!" gaf de immer parate Goethe als raad), en als er geen doel is, dan maak je er een. Zomaar voor je uit aan niets denken bijvoorbeeld, uit het raam staren, naar de regen kijken, rustig kopje koffie, Robbie op bezoek - we gaan over extensies van deze webstek praten, nog zoveel in te richten en te verrichten. Leuk speelgoed erbij geklregen, dankje goede gevers, vrienden die me op deze manier leren kennen, wie zijn jullie, laat van je horen, laat naar je kijken. Het middelpunt van het universum zijn en weten hoe alles inderdaad met al het andere samenhangt. Volkomen onafhankelijk volkomen onderling afhankelijk. Totally independent, totally interdependent. De vlinderslag, de snoekduik, de vrije val.
Mooi weekeinde voor de boeg, schuitje varen, steiger bij Lido zaterdag en zondag half twee, half drie, half vier en half vijf - en op de markt zelf zondag signeren tussen half twaalf en kwart over twaalf. Hand schudden van Anton Scheepstra, uitgeverij Passage, Groningen, die mij de laatste jaren zeer welgezind is; ik hoop op een herdruk van Goede raad is vuur, een paar puntjes op de i zetten. Het is nog maar tot weinig mensen doorgedrongen (nauwelijks aandacht in de literaire
pers; bedolven onder de heisa rond het Vaderschap des Dichtersland) dat deze uitgave voor mij minstens zo belangrijk is als ooit het samenstellen van de bloemlezing Atonaal in 1951 - het zijn dit keer, anders dan bij Atonaal, dichters uit andere talen en cultuurgebieden, door mij in de loop der jaren verzameld vanwege hun intensiteit en doelgerichtheid. Zeg, ik heb gezegd, voor vandaag. Gegroet, houd moed: alles sal reg kom, Simon!


 

Donderdag 26 augustus 2004

 

Dag van Horus.
"Kunst in Nederland is aansluiting kwijt" kapittelt de vijfkolomskop boven de vouw op de voorpagina van de Volkskrant van vanochtend. O, wat is Nederland nu in Rap & Ruhr! Op zes koloms van de voorpagina van het Voorkant-katern (pagina 13) stiefelt een opgewekte Bart FM Droog over een Groningse spoorwegbrug, terwijl onderaan de pagina een ietwat melancholische Jan Eijkelboom aan het water staat, waar in Dordrecht de rivieren de Noord, de Oude Maas en de Nieuwe Merwede samenkomen en waar een spreuk van hem in de kademuur is uitgehakt: Wat blijft komt nooit terug.
'Wat er staat, klopt nog steeds: de jeugd in mij blijft, maar toch is het ook weg. Deze spreuk, dit gevoel ook, moet een spreekwoord zijn voor iedereen, en geldend zijn voor iedereen. Ik ben onbelangrijk, dat wil ik maar zeggen, ook al lijk ik als dichter en stadsdichter nu heel wat.' De stadsdichter van Groningen, de 38-jarige Droog, en de Dordrechtse Eijkelboom (78) worden geïnterviewd over hun 'status' in een artikel van John Schoorl: Poëtisch ambassadeur. Schoorl noteert: 'Inmiddels lijkt iedere stad in razend tempo op zoek te zijn naar de eigen Bart FM Droog of Jan Eijkelboom, want ze hebben nu al collega's rondlopen in Middelburg, Gouda, Tilburg, Haarlem, Alkmaar, Vlaardingen en Den Helder. Daarnaast zijn er nogal wat plaatsen zoals Eindhoven, Venlo, Breda, Spijkenisse en Sneek, waar stadsdichters onder die titel opereren, ook al zijn ze niet officiëel door het gemeentebestuur aangewezen. Ook verderop in het Nederlands taalgebied terrein: Antwerpen, Gent en Brussel zijn al overstag.' Opvallend, voegt hij hier aan toe, is dat de vier grote steden ontbreken, ook al noemt hij voor Rotterdam Manuel Kneepkens en Jules Deelder, voor Den Haag Daan de Ligt en Ingmar Heytze voor Utrecht, maar de laatsten willen absoluut niet door het stadsbestuur worden aangewezen: zij vrezen voor hun dichterlijke vrijheid. Interessant artikel, ieder verder zelf lezen. Mag ik er hier aan toevoegen dat ik zelf 5 juni 1999 door het Woerkums Literair Café benoemd ben tot stadsdichter van Woudrichem voor het leven. In die hoedanigheid is op 17 mei 2003 de hier volgende tekst van mij op een kademuur aangebracht, naast een gedicht van Tollens:

Het water dat oorlog en vrede overleeft,
van het begin tot aan het einde der tijden,
heeft geen weet van wat mensen beweegt:
hun licht in het duister doen schijnen.

Bij de post een doctoraalscriptie Happenings in Nederland van Catrien Schreuder; zij kwam mij 22 maart dit jaar opzoeken, na bij Harry Ruhé een brief uit 1978 te hebben ingezien. (Doctoraalscriptie Kunstgeschiedenis, Universiteit Utrecht, specialisatie: beeldende kunst, begeleider dr.J.A.Martis, studentnummer 9727132, Utrecht, augustus 2004, 82 blz.).
Ik ben benieuwd en zal er onmiddellijk in gaan lezen. In de bibliografie zie ik mijn boek Vogelvrij uit 1967 vermeld, diverse artikelen uit Randstad en de voortreffelijke catalogus die Wim Beeren samenstelde voor de Boymans van Beuningen-tentoonstelling Actie, werkelijkheid en fictie in de kunst van de jaren '60 in Nederland, 1979. Dus dat zit wel snor; altijd interessant te lezen hoe teruggekeken wordt naar gebeurtenissen waar je zelf bij was. Over mijn post wil ik een dezer dagen meer kwijt - reken maar dat ik nog een leven lang verhalen te vertellen heb, uit de oude en nieuwe doos.
De pot op met de kunst in Nederland, die de aansluiting kwijt zou zijn - gesprekstof voor ouden van dagen! Gegroet, Simon V. Drie gedichten zijn gisteren toegevoegd aan de serie DdV a.i.-gedichten; andere volgen, Deo de Deo.


Woensdag 25 augustus 2004

Dag van Isis, Divine Life, the Great Mother. Lees ik. En tevens Hemon de la Fosse of Abbeville, martyr of the Ancient Wisdom, d.l503 A.D. de sterfddag van een mij onbekende martelaar, dus. Zegt mij de Festival Calendar, al decennia in mijn bezit.

Opeens ging Nina Hagen voor mij zingen, vannacht - opeens was ik terug bij de Marlene Dietrich, de Lotte Lenya van vroeger; dat ze dit ook kon, het mooie vreemde schepsel, een lief mens dat ik van dichtbij heb mogen ontmoeten. In de film Cha-Cha-Cha van Herbert Curiël over Herman Brood mocht ik hem in het kerkje van Ruigoord als bisschop van de Universal Life Church in de echt verbinden met Nina. Ik had al ja gezegd, toen me dat door de regisseur, hé oude vriend laat 's van je horen! gevraagd werd, toen ik besefte dat ik absoluut niet wist welke woorden de rigueur waren bij zo'n ceremoniële vertoning, dus ik maakte er zo'n beetje een eigen galm van: Neemt gij, Nina etc.., want Herbert had me geen papiertje met tekst in handen gegeven. Ik wist ook nauwelijks te reageren toen ze mij met haar zoetgevooisde stemmetje vroeg: Und komm ich dann mit dem Hermann im Siebenten Himmel? Ja, daar had ik zo gauw geen antwoord op; hij zit daar waarschijnlijk nu te wachten op iedereen anders, aan het einde van hun vrije val.
Ach, wat een mooie metafoor; toen ik op een gegeven ogenblik in de watertaxi van Lowlands over het parachutespringen begon, dat ik in 1963 en 1964 enige tijd beoefend heb - dertien sprongen, eerst in Lille en daarna van het vliegveldje Hilversum - en de gewaarwording geen grond meer onder je voeten te hebben, draaide de bestuurder van het bootje zich om en deelde mee 86 sprongen te hebben gemaakt, waardoor ik kon wijzen op de verslaving aan deze Kick. De gewaarwording zelf, die van de vrije val, al is het dan maar voor enkele seconden totdat de parachute zich opent, is er een die je even volkomen los van al het andere maakt: iedereen aan te raden dus in dit proces van onthechting, dat het leven nu eenmaal ook inhoudt.
Trek de metafoor door vanaf het moment dat je met een schreeeuw uit de baarmoeder te voorschijn komt, je in het ongewisse leven stort, om aan het einde weer op zachte bodem te landen, waar dan ook, opnieuw een barende schoot, een tussenperiode tussen incarnatie en reincarnatie, ach niet te weten waar je terechtkomt en het toch weten te aanvaarden. The Cloud of Unknowing.
Nina Hagen zong, en vervolgens ging ik op bezoek bij Attila the Stockbroker, nooit van gehoord, toch maar even aanklikken, kwam ik het refrein van een lied tegen, dat - hoe synchroon situationnistisch -(stokpaardjes in mijn woordenschat) als volgt luidde:
They're gonna take me to Guantano Bay
As an enemy of the U S A
They don't believe a word I say
...
Lees zelf verder; Belfast-activist-zanger-schrijver. Een politiek statement, solidariteit met het volk van Irak, voorjaar 2003, onleesbaar lang, moet je echt voor gaan zitten, ondertekend Peace, Justice, Socialism.
Ik was terecht gekomen op de webstek van een andere lieve vriendin: www.diana-ozon.nl, "In 2004 = Ozon 20 jaar gecomputeriseerd. C.64, Atari ST, XT, 386, 586, typmachine! Regelmatig vernieuwde website met achtergronden, artikelen, agenda etc."
Als er ooit van een poëzie-album sprake is geweest, en dat bedoel ik in complimenterende zin, dan is het wel de hare. De Prinses zelf met jeugd-, optreed-, kunst- en recente foto's, altijd lachend bezig bazinnetje dat een schat van gegevens over zichzelf (bio,biblio,boekingen, op school) en anderen in de poëziescene en deszelver wijde Umwelt heeft verzameld. Zoeken, Doe Het! De lijst links op deze webstek (aan de rechterkant) is als een voorbijschietende scroll, niet aan tellen toegekomen vond ik Nina als 27ste van onderen, toen kwam ik bij Atilla terecht, bezocht nog even Aja Waalwijk (de vondst van de voordeur van Wittenstraat 100!) en legde mij te rusten.
En toen kwam deze dag; over drie kwartier een afspraak. Doe wel, kijk af en toe eens om, doe iemand de groeten van me en tot ziens, horens of lezens. SV


 

 

Dinsdag 24 augustus 2004

Me onder de douche geschoren; voor mij minstens zo belangrijk als de malversaties bij de LPF - er is iets voor te zeggen om mensen die een functie ambiëren van enig belang vooraf te screenen op houdbaarheid, psychologisch en psychiatrisch. I.Q.-tests zouden ook niet misstaan.
Ik ben nooit van plan geweest met de zojuist gelezen ochtendkrant naast me (in mijn geval de Volkskrant) commentaar te gaan geven op het dagelijks gebeuren, noch wil ik die krant of mijn omgeving afspeuren om Iets te Schrijven te Hebben.
Toch moet het ergens vandaan komen; ik vind mijn eigen actualiteit voldoende en heb altijd als een Ich-Erzähler (ja, zo heet het heus) de werkelijkheid, zoals ik die beleef, naar buiten gebracht. Ik heb geen targets, vergaderingen zijn aan mij niet besteed, ik voer gesprekken te over - en op dit moment ben ik uiteraard gespitst op het bezoek aan de tandarts over een uur en wij dienen ook Ab Kooij op te zoeken om met hem te beraadslagen over de route, die de boot tijdens de Uitmarkt aanstaand weekend zal nemen: als gebruikelijk houd ik dan ook dit Jubileumjaar van de 25 jaar bestaande Amsterdamsche Boekenmarkt literaire rondvaarten. Zaterdag en zondag zal om l3.30, 14.30, 15.30 en 16.30 vanaf de aanlegsteiger van het Casino (v/h Lido), bij de brug naar het Max Euweplein. Kaarten à € 5 per persoon bij de kraam van de Stichting De Amsterdamsche Boekenmarkt (12), gelegen aan het Leidsebosje.
Ja, lezen is een daad (de laatste regel van een gedicht dat ik voor het vouwblad met vermelde activiteiten, deelnemende uitgevers, signerende auteurs heb geschreven).
Zelf ben ik via mijn dertienjarig neefje Bozar terecht gekomen in een zeer spannend science fiction boek: Gewist van de mij onbekende auteur Marco Kunst, Em.Querido, 2004. Verwezen wordt naar www.hetgevleugeldewoord.nl, waar ik nog niet op bezoek ben geweest. Ik ben gevorderd tot pagina 122 van de 373, verheug me op de rest.
En dan ben ik inderdaad aan het opruimen-afleggen begonnen: wat overblijft aan papier van optredens en opdrachten, correspondenties, kranteknipsels (veel DdV a.i.-interviews uiteraard) en wat al niet meer op je weg komt. Maar dat is eigenlijk inside-information, die er verder niets toe doet. En ik ben er ook aan toe de verschillende links (links en rechts) aan te vullen; de uitzending van Andere Tijden, het televisieprogramma dat aan het gedoogbeleid gewijd was, vorige week notabene twee keer herhaald, is door Rob Vlasman al geplaatst onder Go with the Blow. Kijk- en leesplezier; ik hoop ook dat de geïnteresseerde bezoeker van deze Webstek de uitzending van NOVA weet op te halen, gewijd aan deze aangelegenheid. Ik groet jelui; gisteren had ik 111 bezoekers - voor mijn idee heel veel. En naar aanleiding van wat ik hier vorige week donderdag over Freek de Jonge schreef, kreeg ik zondag antwoord van hem - zie Guesthouse.
Op stap nu, prettige dag toegewenst. Simon V.


 

Maandag 23 augustus 2004

 

Goedenmorgen, nieuwe week! Eens iets heel anders: ik haal het septembernummer van Share Nederland uit de recyclingfähige polyethyleen-envelop (altijd de vraag: weggooien of bewaren?) en lees op de omslag: Het pad vooruit door de Meester -, Bush' conservatisme van 'verschroeide aarde' wordt mogelijk zijn einde door Mark Sommer, Maitreya's prioriteiten: Afrika 'moet schuldbetaling weigeren', Interview met Swami Nirliptananda door Felicity Eliot, en Een simpel plan om de wereld te redden door Jeffrey Sachs. Dat is heel wat voor 40 pagina's op 14 x 21 cm à € 2.75.
Op de omslag van deze maanduitgave ook een afbeelding, de reproductie van een (abstract) schilderij van Benjamin Creme uit 1966, Soul Infusion (Bezieling) uit 1966. De Britse esotericus en kunstschilder Benjamin Creme, hoofdredacteur van het Engelstalige maandblad Share International verspreidt sinds 1975 informatie over de Wereldleraar, Maitreya; de Nederlandse uitgave is een beknopte editie daarvan.
Zoals gebruikelijk wordt in elk nummer een korte uitleg gegeven van Het werk van de Wereldleraar, die als volgt aanvangt: "In alle grote religies bestaat het idee van verdere openbaring door een toekomstig leraar. Christenen hopen op de terugkeer van de Christus, de boeddhisten zien uit naar de komst van de volgende Boeddha, de moslims naar de Imam Mahdi, de hindoes naar Krishna en de joden naar de Messias. Studenten in de esoterische traditie weten dat dit allemaal namen zijn voor één en hetzelfde individu: Maitreya, de Wereldleraar, het hoofd van de Geestelijke Hiërarchie van Meesters, en ze verwachten nu Zijn wederkomst."
In 1977 had ik schriftelijk contact met Creme, in 1978 bezocht ik een lezing van hem in Londen en Amsterdam, en publiceerde in het 72ste nummer van Bres een artikel 'Benjamin Creme en de Christus-Maitreya'.
Hij had mij geschreven: "Zoals u gezien zult hebben, zijn mijn lezingen voornamelijk gebaseerd op de leer van A.A.Bailey, waaraan ik verdere informatie over het plan kan toevoegen, nu en in de onmiddellijke toekomst. Deze verkrijg ik telepathisch van een der Oudere Leden van de Hiërarchie. Volgens mijn informatie zal de Christus, Maitreya, dit jaar te voorschijn treden, over enkele maanden, maar Hij zal slechts geleidelijk bekend worden voor wat Hij is. De vijf Meesters - die in New York, Londen, Genève, Darjeeling en Tokio - zijn al sinds vorig jaar Kerstmis in positie, en de stimulering van de groepen gaat voort."
Deze boodschap, alsmede de meer dan 140 boodschappen van Maitreya de Christus (in boekvorm verschenen) sindsdien verschenen, wordt door Creme nog altijd over de gehele wereld doorgegeven; onvermoeibaar reist hij de wereld door en doet daarbij ook regelmatig Nederland aan. Tot de 'wapenfeiten' van Maitreya worden onder meer gerekend de voorspelling (in 1988) dat Nelson Mandela zou worden vrijgelaten, dat Thatcher zou aftreden, dat de stem van het volk in Oopst-Europa zou worden gehoord, tevens een aantal aardbevingen, gebedsgenezingen van Aids en, ook al sinds 1988, kondigt hij een belangrijke ontwikkeling aan, in de nabije toekomst te verwachten: een internationale beurskrach, te beginnen in Japan.
Wie zei daar, dat esoterie navelstaren is, een zich afkeren van de buitenwereld, een desinteresse voor de maatschappij? Vaak wordt vergeten dat de moderne esoterie, die meer dan honderd jaar geleden via de Theosofie, onder de bezielende leiding van Madame Blavatsky naar buiten kwam, in politiek opzicht vooruitstrevend was en een einde wilde maken aan koloniale samenlevingen. De idealen van de Franse Revolutie ("Verlichting") te weten Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap zouden ook naderhand beoogd en verwerkelijkt worden via de Antroposofie van Rudolf Steiner. Wat New Age genoemd werd, was en is in feite een herleving van eeuwenoude occulte inzichten, niets nieuws aan, maar wel behorende tot een culturele onderstroom die langzaamaan naar boven kwam, ook als underground en tegencultuur. Niet te vergeten ook dat elke (wereld) religie ooit een secte was, die kon uitgroeien, met priesters en onhoudbare dogma's - heel wat ketterse godzoekers zijn in de monotheistische religies met de dood bestraft. En, helaas, duren die godsdienstoorlogen niet nog altijd voort?
Terug naar Share. Pagina 3 van dit septembernummer, ik til een paragraaf uit Het pad vooruit, door de meester, - via Benjamin Creme: "Veel van wat tegenwoordig belangrijk lijkt, zal verdwijnen en vervangen worden door eenvoudiger en natuurlijker manieren van leven en verhoudingen. Het is gedaan, daar kun je van op aan, met de godslastering van miljoenen die nodeloos sterven door gebrek temidden van overweldigende overvloed. Het is gedaan, ook, met de onverdraagzaamheid die de menselijke geest tegenwoordig misvormt. Het is gedaan, voor altijd, met de drang om de hulpbronnen en het grondgebied van kleinere en zwakkere landen te overheersen, te onderwerpen en uit te buiten. In plaats daarvan zal een nieuw realisme groeien, een begrip van onderlinge verbondenheid van alle mensen en hun wederzijdse rechten en plichten. Mensen en landen zullen trachten te leven naar de regel der wet en de vereisten voor vrede en veiligheid voor alle mensen."
Tot de Tekenen van de tijd worden onder meer gerekend een Complex patroon van lichtcirkels op een gebouw in Duitsland; interessant zijn altijd de schrijvende lezers, die om commentaar vragen en de Vragen en Antwoorden-rubriek. De gevangen Saddam Hoessein zou een dubbelganger zijn, en de bomaanslag op de trein in Madrid was het werk van een radicale splintergroep van de ETA. Zet alles maar op losse schroeven en vraag eens een proefnummer aan: Share, postbus 41877, 1009 DB Amsterdam, het informatiecentrum aan de Linnaeusparkweg 127 in Amsterdam is dagelijks geopend van l0 tot l4uur, zaterdags van 10 tot 13 uur. In België info potbus 50, 1060 Saint Gilles 2, en uiteraard op internet: http://www.sharenl.org
Dat was dus weer heel wat, nu boodschappen doen, weekeindbijlagen lezen, opruimen, opruimen, afleggen - de dag de week de tijd tegemoet en IN!! Gegroet, Simon V.


 

Zondag 22 augustus 2004

 

Gelovig, zijn vrouw heet Bregje en ik zie hem nu op de televisie tijdens Lowlands Paradise bezig Ali B. te zijn, ongetwijfeld (met Def P.) de meest aandachttrekkende en -wekkende rapper van Nederland, wat de Lage Landen, wat? De vreemdeling in Babylon, de verloren zonen uit het Universum elkaar treffende binnen deze Tijdelijke Autonome Zone. Gisteren schudden wij elkaar hartelijk de hand, wij hadden ons eerder backstage bij een t.v.-programma getroffen. En terwijl hij een handtekening op een foto zette voor Kader Abdollah's veertienjarige dochter, die weg van hem is, zag ik opnieuw die verbroedering teweeggebracht door een van de belanghrijkste gevoelens die de mens aan boord heeft: het feestvieren. Feest, omdat je er bent. Feest om te zien hoe de anderen (in deze Oase in de woestijn) er uitzien. En terwijl onze Nederlands-Iraanse dichter uit een dichtersgeslacht veronderstelde een plaatselijk optreden te hebben (vermeldde het SSS-contract niet Biddinghuizen als locatie?) kwam hij, in gezelschap van een Zuid-Afrikaanse dichteres terecht op een feestvierend feest van zo'n vijftigduizend mensen, in een drie dagen bestaande Gemeenschap.
Ach, ach, ach, de tranen, de ontroering, de verwondering, de aandacht, de liefde, het waarnemen van en toezien hoe - 'met de waarheid niets aan de hand. Niets dan goed van de liefde. Alles onvoorstelbaar waar. Vereenzelvig je met alles maar. Ga maar 's even een keertje dood, even maar.' De laatste regels las ik gisterenavond voor in die mooie, groter dan mogelijk geachte Juliet-tent - 1000 man/vrouw? - tijdens een uur Writers Block, vijf pennevoerders ieder hun tien minuten, samen met Kader Abdollah en Bart Chabot (niet zo vloeken voor niets, lieve jongen, op televisie) - de twee anderen laat ik hier liever ongenoemd.
De geciteerde regels uit het gedicht 'No more secondhand god' uit de dichtbundel Mij best, gedichten 1971-1975 (De Bezige Bij, 1976) waarin als motto staat, een van de betekenisvolle invocaties uit Nikos Kazantzakis' onvolprezen Ascese Salvatores Dei, in de vertaling van Olivier Boelen, ook bij de Bezige Bij, 1973, als deel 18 van de Kwintessens-reeks, waarover ik hier ooit nog wil komen vertellen:
"Open je ogen! schreeuwt God. Ik wil zien! Spits de oren! ik wil horen! Loop voorop! je bent mijn hoofd!"

Op naar Buitenzorg: bezigheden elders verhinderden ons mee te doen aan de Bloemen-, Groente- en Fruit-tentoonstelling - wij zijn uiteraard wel benieuiwd naar de inzendingen en toegekende prijzen. En uiteraard de mensen, onze collega-'tuinders' - een heerlijk gezelschap om in te verkeren. 'Pas op! Pas op! Ik zie ze vliegen!
Simon Vinkenoog - vierend l7 jaar monogamie met Edith.


Zaterdag 21 augustus 2004

Heerlijke herinneringen aan de openingsavond van het Bram Roza-festival, dat gisteren van start ging in Nieuw-Beijerland: opnieuw een prachtige ontmoetingsplek, op het gors bij het veer in Nieuw-Beijerland. Nog de gehele week des avonds muziek van her en der; vrijdag 27 augustus een dichtersavond met Willem Jan Otten, Marjoleine de Vos, Afshin Ellian (die ik als columnist van de NRC ook lees), Sven Ariaans, Ramsy Nasr, De Woorddansers, Upperfloor met presentatrice Henriette Faas.
Dat is dus achteraf, voor me vanmiddag en vanavond Lowlands Paradise, waarover mensen in het algemeen goed ingelicht zijn: een driedaags dorp met 50.000 inwoners die voor de muziek, elkaar en enkele dichters en entertainers komen, en ik dus - die er voor de eerste keer mag optreden: in vorige jaren moest ik uitnodigingen afslaan omdat de datum gelijkop ging met die van mijn literaire rondvaartjes tijdens de Amsterdamsche boekenmarkt, tijdens de Uitmarkt gehouden. Dat is dit jaar niet het geval: zaterdag 28 en zondag 29 augustus ben ik weer literair rondvaartgids, afvaarten vanaf het Casino aan het Leidsebosje.
Ik kijk om me heen, dat mag - ik heb wat kranten te lezen voor vertrek, er schieten me op dit moment geen geniale gedachten te binnen: ik wil het hierbij laten. Ondertussen lees ik wel in de Volkskrant, dat het risico op oorlog om water steeds groter wordt. Op een internationaal congres over water in Stockholm verklaarde professor William Mitsch van de Universiteit van Ohio: 'We hebben al olie-oorlogen meegemaakt, en als regeringen niet meer doen om het water eerlijker te verdelen, zijn wateroorlogen heel wel mogelijk.'
Dat hoor ik dus ook al heel wat jaren, niet voor niets dat wij een kroonprins als opperwaterbevelhebber hebben: Nederland, let op uw saeck! Prettig weekend. SV.


Vrijdag 20 augustus 2004

 

Wat is er met Freek de Jonge aan de hand? Gebiologeerd heb ik gekeken naar de Netwerk-uitzending, gewijd aan zijn zestigste verjaardag, het boek dat hij schreef en de vijftien verschillende voorstellingen die hij gaat maken. Al aan het begin had ik hem willen toeroepen: Te Laat Voor Twijfel, Freek!, maar het programma verliep meedogenloos. Waar is de grote bewustzijnsverruimer gebleven, de messianistische figuur die de last van zijn Vader's godsdienst had meegekregen en zich daarvan los wilde maken? Niets verschrikkelijkers dan de gedesillusioneerde idealist, die het geduld niet heeft, als een Boddhisattva, om te wachten hoe de tijd zich voltrekt en verder strekt dan het eigen ego, met zijn 'verwachtingen van het publiek', 'blijven spelen' - wat spelen? Welke rol je aan te meten, waar je niet uitvalt? Zovele clowns hangen nu in het Theater Instituut, ontwerpen van zijn vrouw Hella, zovele Dood van Pierlala's, zovele domme Augustins, zovele Pierrots, Paljassen, Don Quichote's - die volgend jaar zijn 400ste verjaardag viert.
Zou de echte Freek de Jonge naar voren moeten en kunnen komen? Wat een karma, mensen koste wat koste aan het lachen te brengen - zou een collectieve huilbui (bloed aan de Paal, bloed Waar niet) ons niet verder brengen? Said the joker to the thief. Time is getting late now, ik kan maar niet vergeten hoe collega-cabaretier Herman van Veen (ook Overtuigd Idealist) zich aan het eind van een televisie-interview naar de camera toeboog en oog in oog met de kijker, op wie hij dreigend was afgekomen, articuleerde: 'En Het Loopt Zo'n Vaart!'
En zo is het maar net, en alle afleidingsmanoeuvres moeten onder ogen gezien kunnen worden. Volgens Gurdjieff waren wij allen drenkelingen, volgens Antonin Artaud konden wij elkaar alleen maar door de vlammen heen toeroepen - en ja, de Heilige Geest is onder ons en heeft toegeslagen. Ook, eens, bij Freek de Jonge; alsof-ie het vergeten is. Eeuwige Wijsheid? Grote boodschap? Houvast voor de drenkelingen? Vlammenwerpers om de wereldbrand te blussen?
Kom op, Freek, je kunt er niets aan doen, maar verloochen je zelf niet: volg de roep van je ziel en maak je vrij, ontwar die knoop
Volgens Francisco van Jole in de Volkskrant vanochtend ben je als idealist sowieso schietschijf in een pragmatische samenleving en terecht maakt hij de makers van het programma ('tot op het bot besmet met de personaliseringsziekte van deze tijd) het verwijt alleen maar te zijn ingegaan op de Persoon Freek en niet op de kunstenaar. 'In het geval De Jonge lijkt de kunst, zijn uiterst bijzondere en baanbrekende manier van theatermaken, me de inhoud. Al het andere is bijzaak.' Aldus De Jole.
Je hebt je ziel niet aan de duivel verkocht voor een Lach. Nee joh, de duivbel bestaat niet - die zit in je eigen koppie en je hebt toch een lieve vrouw om die duivel naar de vergetelheid te wensen, en weer te gaan stralen? Nu, of nooit. Het Licht Is Er. Buckminster Fuller waarschuwde Utopia or Oblivion. Ik heb voor Utopia gekozen en beleef die staat nu (ahum, zei de gek, maar ik weet wie het zegt, en dat ben ik zelf) - zoals het is, is het goed. Welgemoed, het lijkt wel een open brief, iedereen gegroet.
Vanavond treed ik op tijdens de openingsavond van het Bram Roza-festival in Nieuw-Beijerland, muzikaal ondersteund door de Mark Lotterman Blues Band Bomb Shelter. Het festival (muziek, beeldende kunst en poëzie) vindt dit weekend en de komende week plaats op en bij het gors aan de Spuidijk. Hoort, zegt het voort! vraagt de organisator, die een programma-overzicht biedt op www.dichterbijdemolen.nl - morgen speelt mijn aanwezigheid tijdens het Lowlands Festival in Biddinxhuizen zich af smiddags per watertaxi en savonds in de tent Juliette. See you. Simon.
P.S. Kan iemand deze tekst aan Freek en Hella de Jonge laten lezen? Dank! SV.


 

Donderdag l9 augustus 2004

Ten tweeden male. Zoveel verdwenen, vermist, spoorloos, opgelost. De storm buiten, de stormen en buien in de Volkskrant - waar begint en eindigt de werkelijkheid? In hoeverre ben je via het instrument van de taal in staat precies datgene te laten horen, wat je het meest aangaat, hoe breng je de bekommernissen over die je ongetwijfeld voelt bij het vernemen, in je opnemen, van wat 'wereldnieuws' heet, de actualiteiten die zich van moment tot moment in een eeuwig Hier & Nu afspelen. Hoe kun je in de wereld zijn, zonder van de wereld te zijn? Hoe moeilijk is het de onthechte staat te bereiken, die werkelijk nodig zal zijn, in je eigen leven, in dat van anderen? Hoe weet je of het om de essentie gaat, of dat het afleiding, verstrooiïng, tijdverdrijf is, waarmee je je bezig houdt? In hoeverre is datgene wat je doet van enigerlei waarde? Hoe vele vragen, die je zelf (ik dus hier en wellicht anderen ook hier) te beantwoorden hebt?
Ondertussen heb ik wel begrepen dat niet iedereen (mijn iedereen, jouw iedereen, ons aller iedereen) aan zelfonderzoek of introspectie doet; het naar binnen kijken en een oordeel vellen, is veel lastiger dan het oordelen over wat buiten je geschiedt. Zo het is, is het goed: die wijsheid uit te vinden kost waarlijk moeite. Inspanning vereist. Gevolgen en oorzaken onderscheiden, actualiteiten terug weten te voeren tot de oorsprong. Wat maakt mensen tot wie ze zijn, wat doet de opvoeding en opleiding wel of niet? Elke generatie heeft zijn eigen voetangels en klemmen te vermijden, handicaps te boven komen, weerbaar worden en tegelijkertijd aanvaarden dat ijzer niet met handen gebroken kan worden. En waarom zou je? Vreemd dat de een zich wél verantwoordelijk kan voelen voor zijn/haar eigen woorden en daden, terwijl een ander daar zorgeloos mee omgaat.
Waarom is de ene persoon creatief en de andere niet, of althans niet duidelijk zichtbaar? 'Wilt u uw tekst wat toegankelijker maken voor onze doelgroep?' werd me gevraagd. Nee, schreef (mailde) ik terug: men moet mij nemen zoals ik ben. En o, wat ben ik nog van plan! Leve de onthechting, leve de taal waarin ik denken en spreken kan, het verwoorden van gedachten en gevoelens (beide aspecten van een en dezelfde oorsprong) die mij bespringen, en die ik zo nodig weer kan loslaten. Afscheid nemen, hier voor een dag, op een gegeven ogenblik van alles dat is en niet is, de stormen buiten en binnen achter je latend... La vie continue. Yes sir! Voor vandaag genoeg, en kijk es aan: de zon schijnt weer op dit middaguur. Kersvers van de lever! Simon V.


 

Woensdag 18 augustus 2004

 

De afwezige aanwezige. Niet nader te bepalen, waar zelfs of juist de taal tekortschiet. Waar alles te kort schiet, of te ver, of te hoog - omdat het niet altijd doelgericht is, wat je doet, en wat je zegt, ben je zelf.
Bij het vergaren van kennis heeft zich in mijn leven een nieuwe dimensie aangediend, die ik tot dusverre slechts uit de tweede hand kende, dat wereldwijde web van virtuele tijdgenoten, een situationnistische dérive van jewelste, en nu - achteraf en terugkijkende - begrijp ik de bekeringsdrift van al diegenen die mij op deze ontdekkingsreis voor gingen en mij thans vergezellen. Want waar gaan wij heen? Quo Vadis?
Als vele nieuwkomers ben ik gaan ontdekken, welke spiegels mij worden voorgehouden. Als ik bij voorbeeld op de zoekmachine Google (nee, ik koop geen aandelen) mijn eigen naam intik, ben ik het altijd wel en ook weer niet. Dus je struint de sites van je keuze af, in mijn geval niet alleen de spinnewebjes in het circuit van de geniale zondagsdichters (zoals Johnny van Doorn ons allen bestempelde), niet in de wiegeroze valkuilen van het kaarslichtgenre met weblog van speelgoedjes en uitstapjes, nee ver van de chatbox en al die andere mogelijkheden om het hoe en waarom te verduidelijken.
Ik kwam terecht bij de schrijvers, wier grenzen en verkenningen literaire verwoording te boven of te buiten gingen, mensen met een visioen en ideeën die zich al levende lieten verwerken. Buckminster Fuller: No More Second Hand God. Of Allen Ginsberg, met zijn: All of us poets specimens of eternity. Of de Engelse bard, de tweehonderd jaar oude en o zo levende geest William Blake: Energy is Eternal Delight.
En ja, zijn voorspelde Doors of Perception gingen open, onstuitbaar, open voor ontsluiten van geheimen, tegels lichten van taboes, zich zowel verinnerlijken als veruiterlijken, mondig worden, werelden te ontdekken. Achter de Muziek aan! Mee met het Feest!. Ach, al die manifestaties die vorige generaties, eerdere eeuwen niet kenden. Al die transformaties op zoveel terreinen dat de logica zoek lijkt, of aan revisie toe, en zeker aan innovatie onderhevig !
Als we het eens met de superlogica zouden aanleggen, de 'pataphysica (zoals Alfred Jarry die benoemde), de serendipiteiten en synchroniciteiten, die elkaar wie of waarom of hoe dan ook laten waarmaken, verwoorden. Op weg, zeg maar, naar de Vervolmaking.
Ik zit in de zon en ik weet het. Niet het McLuhaneske: I'm The Only One Who Knows What The Hell Is Going On... want Niets weten wij, en van dat Niets veel te weinig. Die Leegte, the Void, geen tijd, geen plaats, niet iets, ook niet iets niet.
. Ik kon kiezen vandaag, Edith gebruikte het woord skydiver en ik dacht aan die sprongen in Lille, waar Louis van Gasteren foto's maakte, in l963, van een paar mensen die parachutespringen wilden beoefenen. Ik had een hilarisch verhaal kunnen vertellen, ik deed het niet.
Ik dacht aan wat mij gebeurde toen ik mij nader wilde informeren over Aldous Huxley, en terechtkwam op http://somaweb.org ('The hypnotic, intellectual, satirical, spiritual, and philosophical world of Aldous Huxley) - maar het zou hier te ver hebben gevoerd; dus niet.
En tenslotte dacht ik inderdaad aan al wat samenhangt, waarvoor constant nieuwe begrippen gedefiniëerd moeten worden, wat met al die quanta's en yoga's en dharma's en wat al niet. Grootvader Thomas Henry Huxley (9 pagina's - 1825-1895) was de uitvinder van het woord agnostisch om zijn eigen religieuze inzichten te definiëren. Etc. The Huxley Coterie - welkom!
Content-centered Web design; ik bestudeer 5 pagina's. Zijn er rules & regulations? This Web is a Clearing House for Information, meant to be a contribution to a sane revultion: For Fun! Simon the Finch's Eye. Hello out here!


 

Dinsdag 17 augustus 2004

 

Globalization and Culture - Global Mélange heet het boek dat Jan Nederveen Pieterse, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Illinois, Urbana-Champaign dit jaar publiceerde in de Globalization-serie onder redactie van Manfred B. Steger van de Universiteit van Hawai'i, Manoa, en Terrell Carver van de Universiteit van Bristol.
   “'Globalization' has become the buzzword of our time. But what does it mean? Rather than forcing a complicated social phenonemon into a single analytical framework, this series seeks to present globalization as a multidimensional process constituted by complex, often contradictory interactions of global, regional and local aspects of social life. Since conventional disciplinary borders and lines of demarcation are losing their own rationales in a globalizing world, authors in this series apply an interdisciplinary framework to the study of globalization. In short, the main purpose and objective of this series is to support subject-specific inquiries into the dynamics and effects of contemporary globalization and its varying impacts across, between, and within societies.” (Rowman & Littlefield, Lanham, Maryland, ISBN 0-7425-2802-2)
Dankje, JNP, voor deze welkome vondst in mijn brievenbus. De gesprekken met Nederlandse en Vlaamse schrijvers over globalisering, gehouden door Bas Groes en eerder dit jaar onder de titel McLiteratuur bij uitgeverij Lemniscaat verschenen brachten weinig nieuws; iedere auteur - het waren er 25 - had zijn eigen stokpaardjes om te berijden. Het onderhavige boek verschaft ongetwijfeld veel nieuwe inzichten, de auteur kennende. Bladerend ontdek ik in de voetnoten twee hilarische voorbeelden, die ik weer onvertaald laat: leesplezier toegewenst!
“What is globalization? In answer to this question a Pakistani colleague recounts: 'An English Princess (Princess Diana) with an Egyptian boyfriend, uses a Norwegian mobile telephone, crashes in a French tunnel in a German car with a Dutch engine, driven by a Belgian driver, who was high on Scottish whiskey, followed closely by Italian paparazzi, on Japanese motorcycles, treated by an American doctor, assisted by Filipino para-medical staff, using Brazilian medicines, dies!
In the Philippines, a new version of this message circulates via email: 'And this is sent to you by a Filipino, using Bill Gates' technology, which he stole from the Japanese. You are probably reading this on one of the IBM clones that use Taiwanese-made chips and Korean-made monitors, assembled by Bangladeshi workers in a Singapore plant, transported by lorries driven by Indians, hijacked by Indonesians and finally sold to you by Chinamen!”
Zo, en wij gaan weer naar de Tuin, voorbereidingen treffen voor de aanstaande weekend-tentoonstelling van Bloemen, Groente en Fruit in het Verenigingsgebouw van Buitenzorg. Eerste, tweede en derde prijzen in een tiental categorieën de heggeschaar, de takkeschaar, de snoeischaar, de Stiltemaker, wroeten in Hollandse aarde, Amsterdams terrasje schoonhouden, Thuis, I'm sitting in the Cosmos! Ja Johnny, zo is dat nos steeds. Simon V.


Maandag 16 augustus 2004

De week is mooi van start gegaan: vanochtend om 11 uur in een geluidstudio, gelegen aan het wonderschone Huiszitten-Weduwenhof, hartje Jordaan, de opname (door ene Erik en Stefan) van een afgelopen dagen geschreven gedicht voor het kunstproject North 2004-2006, dat de 21e augustus van start gaat.
In een persbericht meldt de organisatie: ``Amsterdam Noord is van de stad afgekeerd en afgeschermd door verschillende blokkades. Het IJ, het Shellterrein en het Noord/Hollands Kanaal vormen zowel fysieke als psychologische barrières tuissen Noord en de rest van de stad. Wellicht heeft het ´galgeveld´waar Amsterdam eeuwen terug haar misdadigers liet ophangen stadsdeel Noord ooit tot het duistere stiefkind van de hoofdstad veroordeeld. Om haar ware gezicht te tonen, komen in een reeks kunstmanifestaties onder de naam North aspecten van haar geschiedenis, samenleving, industrie, regio en het water aan de orde. De komende tien jaar krijgt Amsterdam een totaal ander aangezicht. Aan de noordelijke IJ-oever is dan een nieuwe stad verrezen. Niets zal dan meer herinneren aan de bedrijvigheid, die een eeuw lang het beeld van het havenfront bepaalde. Toch vormden legendarische bedrijven als vliegtuigbouwer Fokker, verderop scheepsbouwer NDSM en Shell Amsterdam, met de in het oog springende laboratoria, de trotse identiteit van Noord.``
De eerste editie van dit evenement vindt van 21 augustus tot en met 26 september plaats en richt zich op het heden en verleden van de regio Noord. Fokker was in Amsterdam Noord korte tijd de grootste producent van vliegtuigen ter wereld, een aspect dat als historische fototentoonstelling aan de orde komt.
Naast het historisch deel is de actuele beeldende kunst met haar onderzoek en vernieuwing een belangrijk aspect van de kunstmanifestatie North. In en om het Ponthuys en de Tolhuistuin, een bijzondere locatie op het voormalige Shellterrein - 66 jaar lang afgesloten voor het publiek - brengt een aantal kunstenaars de synergie van kunst/techniek, kunst/landschap en kunst/wetenschap tot uitdrukking in tot de verbeelding sprekende werken. Genoemd worden Jeroen Kooijmans en Roy Cerpac, Marjolijn Boterenbrood, Gerald van der Kaap, Diana Scherer, Michiel Huijsman, ILAP, Kevin van Braak, Arjen Boerstra, Nicky Zwaan plus de onvermijdelijke e.a.
Voor meer informatie www.northamsterdam.com - mijn bijdrage zal er uit bestaan dat de bezoekers op de veerpont, die naar de locatie leidt, worden vergast op het door mij voorgedragen gedicht - waarvan de opname hedenmorgen dus is geschied.
Zo zij het. Meer dan genoeg informatie, het gedicht zal ik t.z.t. ook hier onderbrengen. Deze week wijd ik me aan een volgende schrijfopdracht. Aanstaande vrijdag zal ik, DV, vertoeven op het Bram Roza-festival op het gors bij het veer in Nieuw-Beijerland, een optreden samen met de Mark Lotterman Blues Band Bomb Shelter, en zaterdag zowel smiddags als savonds op Lowlands Paradise, evenemententerrein Six Flags in Biddinghuizen, in mijn 1tje tussen de tienduizenden.
Zo, dat is dat, ruim baan voor de toekomst! Simon Vinkenoog


Zondag 15 augustus 2004

 

De organisatoren van de Nacht van de poëzie, gisterenavond in Fort de Hel, Willemstad gehouden hebben alle redenen om tevreden terug te blikken. Zo'n honderdvijftig mensen uit alle windstreken hadden de weg weten te vinden om geconfronteerd te worden met de fine fleur van de slamdichters, als daar zijn Sven Ariaans, te zien in de filmdocumentaire Slammers en winnaar van het Nederlands Slamkampioenschap 2004, Rijn Vogelaar, adopted poet van de Engelse band Lemonade, Gijs ter Haar, Joz Knoop, de Woorddansers Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk, die Nederland tijdens Poetry International als slamdichters vertegenwoordigden dit jaar, Harold de Boer, de Dichters uit Epibreren (al sinds 1994 on the road) en de dichtende vuurspuwer , piromancer David Boelee.
Zelf mocht ik mijn dichterschap des vaderlands waarmaken; ik ken mijn gedichten niet van buiten, zoals dat met de hierboven genoemden - allen stukken jonger dan ik - het geval is, ik ken ze alleen maar van binnen en moet dat nog altijd via het papier naar buiten halen en dien dus altijd voordien te controleren of er genoeg licht is. En dat was er.
Ik mocht even Allen Ginsberg aanhalen, die mij eens toevoegde: 'You can't force people to listen!' en, als altijd ook gedichten van anderen laten horen: het bloemlezen zit al vanaf mijn twintigste in mijn bloed. David Gascoyne's Voorspel tot een nieuw fin-de-siècle kwam aan bod , alsmede een aantal Spreuken uit de hel, die deel uitmaken van William Blake's Het huwelijk van hemel en hel, volgens Piet Meeuse: 'een van de weinige teksten die ik adembenemend zou willen noemen. Dit is een meesterwerk met een elektriserend effect, waarin de krachtige vonk overspringt van een bezielde energie die in de literatuur uiterst zeldzaam is geworden.'
Het zijn kleinschalige evenementen, met een geheel eigen sfeer waaraan ik vaak mag deelnemen; landelijk, gemakkelijker contact met het publiek, niet te vergeten een kampvuur dat voortdurend opflakkert, goede muziek-intermezzo's en bar en catering ad fundum.

Eén binnengekomen uitnodiging trekt mijn aandacht:
"Het samenwerkingsverband Ypenburg nodigt u uit om de activiteiten te bezoeken en een kijkje te nemen op de Ypenburgse heuvelrug. Animaris Percipiere op de Ypenburgse heuvelrug . Van vrijdag 20 augustus tot en met zaterdag 28 augustus 2004 wordt het jongste strandbeest van Theo Jansen, de Animaris Percipiere, gepresenteerd op zijn geboorteplaats: de Ypenburgse heuvelrug. Op de geluidswal langs de A 13 werkt de beeldend kunstenaar op uitnodiging van het samenwerkingsverband Ypenburg aan de nieuwste generatie strandbeesten in het vaporumtijdperk. In deze week is Jansens werkplaats iedere avond van 19.00 tot 21.30 open voor publiek. Behalve de lopende Animaris zijn er in een tent video's over het strandbeestenproject te zien. De kunstenaar zal aanwezig zijn om toelichting te geven. Een aantal avonden vinden er bijzondere activiteiten plaats."
Vrijdag 20 augustus 19 u leest Rudy Kousbroek een gedicht voor dat hij over de strandbeesten schreef. Zaterdag 21 om 19.30 uur de band Mbungo Express met Afrikaanse muziek (zanger: Theo Jansen). Dinsdag 24 van 19 tot 21 u workshop strandbeestenconstructie voor kinderen van 10 jaar en ouder, vrijdag 27 van 19 tot 21 u idem voor volwassenen, za 28 l9u30 Snake Charming met city & eastern klez-rock. En een routebeschrijving naar het windlaboratorium is wel nodig. Per auto neem afslag Delft-Noord van de A 13 (Rotterdam-Den Haag), volg vanaf dat punt het bord Ypenburg. Bij de T-splitsing linksaf de Singel op. Aan de linkerhand ligt de geluidswal. Het laboratorium is gevestigd aan het einde van de geluidswal in de groene bouwkeet bij de grote tent (Laan van Haamstede). Voor het projectbureau de weg vervolgen vanaf het windlaboratorium en de eerste afgslag links (Ilsyplantsoen l). Per openbaar vervoer vanaf station Delft bus 62, uitstappen bij halte de Singels (15 minuten).
Meer info Informatiecentrum Ypenburg, 070-3199067 of Eugene.Noya&Ypenburg.nl.
Zo, dit was de postillion d'amourfunctie van Kersvers voor vandaag - een unieke agenda voor unieke gebeurtenissen, waarvan dit er zeker een is.
Ook van mijn hand bestaat een gedicht voor een van Theo Jansen's strandbeelden, uit een eerdere evolutie, de Animaris Sabulosa.
Ik pluk het uit De ware Adam (uitg.Passage Groningen 2000):

Hij wordt gedreven door de wind,
stapvoets, rollend en bewegend.

Hij hinkelt, struikelt en staat stil,
hij volgt het pad van snoeren en vinnen.

Zijn spieren zijn van hout en PVC;
de wetten van de evolutie spelen mee.

Een gezond, natuurlijk evenwicht -
dansend op het strand,
verderlicht.

Simon Vinkenoog


Zaterdag 14 augustus 2004

 

Van je fouten leer je. Al twee keer heb ik teksten verknald; een gedicht van Pablo Neruda (in de vertaling van Hans Dütting) dat ik bij de Hoorn des Overvloeds (onder Bloemlezing) had willen plaatsen. Een enkele verkeerde druk, en foetsie-ba, weg was Neruda. Het is me vannacht voor een tweede keer overkomen (Edith zegt: Had me toch maar wakker gemaakt!) toen ik beschreef wat ik op Netwerk had gezien over de komende aardbevingen, die ook volgens de daarna geraadpleegde U.S.Geological Survey Earthquake Hazards Program (http://earthquake.usgs.gov/ inevitable, d.w. dus z.onvermijdelijk zijn.
Weer een weetje achter de tanden, maar mijn hele tirade (gisteren de donder, vandaag de aardbeving - wat staat ons nog te wachten?) ging ten onder in een misgreep, chaos nam over van chaorde, verdween floep met mijn flauwe grap: Wastanboel.
Want het ging om Istanboel en de vraag was alleen maar: wanneer?
Vanavond optreden met slamkampioenen en dichtende vuurspuwers in de Hel, pardon Fort de Hel, Helsedijk 85, Willemstad. www.fortdehel.nl of bel naar de hel 06-2333386317.
Altijd een genoegen de hellegangers uit de lage landen weer te ontmoeten; de omgeving is prachtig en fantastisch en mooi en naar het zich op dit ogenblik laat aanzien, zonnig.
Ik heb eigenlijk op dit moment niet zoveel meer te vertellen, wil je meer weten: hel@hi.nl - absoluut een van de merkwaardigste e-mailadressen in NL.
Met Enter kom ik bij de grote Entertainer. William Blake (1757-1827), dichter-drukker-profeet die zijn eigen mythologie schiep en gedichten omrankt door bloemen en vervuld van gestalten drukte. Wie niet kent, moet doen. Songs of Innocence and of Experience zijn een must voor elke aspirant-dichter.Uit de voortreffelijke vertaling, die Sylvia Koetsier maakte van Blake' s The Marriage of Heaven and Hell, zeer verzorgd uitgegeven door de Erven Bijleveld in Utrecht anno 2001, ga ik enkele fragmenten lezen vanavond, DV.
Het Huwelijk van Hemel en Hel.
Een Lied van Vrijheid, plaat XXV:
l. Het Eeuwig Vrouwelijke Gekreun! het was te horen over de gehele Aarde:
2. Albions kust is ziek, zwijgend; de Amerikaanse weiden verbleken!
3. Schaduwen van Profetie sidderen langs de meren en de rivieren en prevelen over de oceaan, Frankrijk haal uw kerker neer;
4. Gouden Spanje breek de barrières van het oude Rome;
5. Werp uw sleutels O Rome in de diepe neerwaartse val, zelfs in de neerwaartse val der eeuwigheid,
6. En ween!

Hartkloppingen; dit eindigt bij l8: Met donder en vuur: zijn sterbezaaide heerscharen leidend door de woeste wildernis
Daar mag je het mee doen, voorlopig, Simon.


Vrijdag 13 augustus 2004

 

Een onweer vlak boven onze hoofden maakte me om zes uur wakker. Geluiden om als kind bang van te worden, als volwassene vraag je je af hoeveel decibellen daar over ons heen worden gestort. Op weg naar de wc een bijna verblindende blikseminslag, gevolgd door wat we gedonder noemen. Ooit heb ik op de donder gedanst, ik zat achter mijn bureau, een flits kwam op mijn netvlies terecht, ik stond op en wachtte op de donder - toen die kwam bewoog ik me mee, een logge beer met vuur onder de voeten. Ik ging zitten en schreef een gedicht, waarvan een fragment verscheen in de bloemlezing Poëzie van Nu, verschenen bij het Gentse Poëziecentrum in 1994, een keuze samen met Coen de Jonge gemaakt, die ook zorgde voor een inleiding van 40 bladzijden, waarin mijn ganse oeuvre tot dan toe van commentaar werd voorzien.
Over mijn debuutbundel Wondkoorts, december 1950 verschenen als achtste deel van de eerste jaargang van De Windroos, een door Ad den Besten opgezette en bij U.M.Holland verschenen serie hedendaagse poëzie, schrijft hij "een bundel die een blijvende positie inneemt".
Andere hedendagers in dat jaar: W.J.van der Molen, Guillaume van der Graft, J.Meulenbelt, Nico Verhoeven, Michael Deak, H.J.van Tienhoven, Jan Wit en Bergman.
In het manifest, waarmee de oprichting van de serie werd bekend gemaakt, schreef Ad den Besten onder meer: "Voor en na wordt de laatste tijd gewezen op de culturele impasse, waarin wij ons bevinden.(...) Uit zij zich niet voor ieder herkenbaar in de ontstellende bestsellerjacht, waartoe men sinds 1945 uitgever, boekhandelaar en publiek elkaar ziet opdrijven? (...) Vooral de poëzie is in een dwangpositie geraakt. Ongetwijfeld niet alleen hierdoor, maar toch wel voor een aanzienlijk deel. Haar bescheiden geluid kan nu eenmaal niet op tegen de fanfaronnades van de bestsellerreclame. En van onze dichters zijn het uiteraard de zgn. 'jongeren', die zich voor de grootste barrières gesteld zien.(...) Het is hierom dat ik het initiatief heb genomen tot de publicatie van een selecte reeks gedichtenbundels. Zij zal de naam dragen van: De Windroos."

"Tussen l950 en 1970 debuteerden diverse dichters in deze reeks, van wie een aantal nu bekend is als Vijftiger: Simon Vinkenoog, Sybren Polet, Jan Hanlo, Remco Campert en Gerrit Kouwenaar." schrijft Chrétien Breukers in de aankondiging van de nieuwe Windroos-reeks die bij dezelfde uitgever (www.uitgeverijholland.nl) zal verschijnen: Uitgeverij Holland, Spaarne 20, 2021 CM Haarlem, 023-532306l. Er is een beschermheer (ik, DdV a.i.)en een comité van aanbeveling, waarin Ad den Besten, Remco Campert, Bart FM Droog, Femke Halsema, Anton Korteweg en Arjan Peters plaats hebben genomen. De serie gaat halfjaarlijks verschijnen - omstreeks oktober en mei - in een serie van 4 bundels, die als pakket van 20 Euro verkocht zullen worden, van de bundels apart bedraagt de prijs in de boekhandel Euro 5.95. Abonnementen zijn mogelijk. Volgende week worden de namen van de vier nieuwe Windroosdichters bekendgemaakt op de webstek van Rottend Staal: www.epibreren.com. De reeks zal op 29 sept in het Letterkundig Museum in Den Haag gepresenteerd worden; ik zal er een klein zegje doen - en dat het opnieuw moge donderen in de poëzie!
Ik zie ik zie wat jij, bid ik, ook ziet: niets dan poëzie. Holderdebolder op de rommelzolder, de lucht is verfrist, de mens kan niet zonder - en de zon probeert een voorzichtige doorbraak tussen de wolken. Half twee; de dag ligt voor ons open. Gegroet, Simon V.


Donderdag 12 augustus 2004

 

" There are many here among us
Who feel that life is but a joke
But you and I we' ve been thru that
And this is not our fate
So let us not talk falsely now
The hour is getting late."

Hoe lang geleden is het alweer, dat wij dit Bob Dylan hoorden zingen? Is het nog altijd vijf voor twaalf, welke laatste minuut of minuten moeten wij nog meemaken, om tot iedereen te laten doordringen dat het leven geen 'joke' is, maar een zeer serieus spel, dat gaat om leven, overleven en voortleven... Ook ik eens niets dan herinnering, wat velletjes papier beschreven, koppie voor en in beeld, oneliner hier en daar, en dan nog een tijdje via boekenkast, bibliotheken en Google op enkele andere plekken.Ondertussen kan ik hier dagelijks mijn kersverse ei leggen, terwijl in de Scheldevoetgangerstunnel in Antwerpen nog een poosje Hans en Hilde's haan QuQeleQu mag kraaien.
Tien Haagse dagen op mijn sloffen geleefd, niet buiten het tuinhek een voet gezet, tenzij om vuilnisbakken aan de stoeprand te zetten. Een bedlegere schoonvader gezelschap gehouden, boeken, weekbladen en kranten gelezen, nauwelijks televisie - ik heb het nog niet zo ver gebracht als mijn beoogd biograaf Derrick Bergmann, die vanuit Lézignac-Corbière een prentbriefkaart stuurt: "Bonjour! Twee weken zonder t.v., mail, deadlines en komkommernieuws, pas mal! Aan het zwembad lees ik mijn kinderen De favoriet van Bernard Wesseling voor. Ook zij vinden het een erg leuk boek. Heb het goed."
Welgemoed weer terug in Amsterdam, in een eigengereid regenbuitje. I AMsterdam, bedacht door de Ik Ben-man. Waarom men zich nooit heeft ingespannen voor het Am*dam, en dan het liefst een sterretje in het midden, weet ik niet - wél begrijpelijk is het uiteraard dat de Marktmeesters van deze stad niets willen weten van de dooreengehusselde letters: Mad Master. Misschien zou dit epitethon ornans teveel van het goede zijn; het zou anders vele kabbalisten, alchemisten, esoterici en andere spiritueel-gezinden naar de stad brengen (die toch al de Rozenkruizersbibliotheek aan de Bloemgracht op hun programma hebben staan).
Dagje rust en scrabble, schone kleren en douche, twintig nagels door Edith geknipt en straks video met gedicht 'War is black magic' van Allen Ginsberg op video te zien om te vertalen, en voor a.s. maandag een gedicht voor de pont naar het Tolhuispark schrijven, komende weekeinden te horen. En zelf op de been en voor de boeg: zaterdag l4 aug Willemsstad, donderdag l9 Scheveningen, 20 Nieuw Beyerland, 21 Lowlands Paradise, 28/29 literaire rondvaart tijdens Uitmarkt, 1 sept (15 jaar getrouwd) Oss, 3 Amsterdam, 4 Schiedam en de 10e sept. weer Amsterdam. Even voor het gemak niet verder kijken, alles uiteraard DV. Het huiswerk van de dichter speelt zich overal af, waar zijn taal gesproken en zijn woorden verstaan worden. Hoe laat het wordt, dient iedereen voor zichzelf uit te vinden. Te laat om te liegen. Te laat om je te verschuilen. Te laat om te doen alsof er niets aan de hand is. Zelf ben ik bezig met een spirituele mobilisatie, geen verplichte dienstverlening, geen opgelegde strafmaatregel, geen andere behoefte in en voor mijzelf dan de nadruk te leggen op hart-en-ziel-aangelegenheden. Voor de keuze Hebben of Zijn heb ik voor het (eigen) Zijn gekozen, ik ben gelukkig niet de enige en zie de wereld in bewustZijn groeien. Wij doen ons best! Simon V.


Koetshuis Den Haag, woensdag 11 augustus 2004

Een droom, een mooie droom. Een idee, een goed idee. Een televisieprogramma, wat zeg ik, een programma-serie, dagelijks, wekelijks of maandelijks te vertonen. Close-ups, talking heads – al waar ze juist zo op tegen zijn, alsof beelden voortdurend in beweging moeten zijn, alsof er in de rust, de stilstand, het oponthoud niet evenveel kracht of energie kan zitten.
Het idee, de droom is zo eenvoudig: je gaat een aantal, enkele, meerdere ‘ouderen’ langs (haha, de groeiende bevolkingslaag) met camera en microfoon, en je vraagt ze: Welke lessen heb je uit je leven getrokken? Welke boodschap of goede raad zou je aan de volgende generatie willen meegeven?
Kijk, daar zit ik, vol vragen en antwoorden, die ikzelf destilleer uit het somtotaal van ervaringen, waarvan een aantal mij al ontschoten is; maar ja, het resultaat van dit alles, levende lijve (in- en aanbreng)) zit nu voorovergebogen boven de toekomst en keert dus terug tot de dagelijkse realiteit, waarin deze droom verscheen.
Als producer – en wat dies meer zij – zou ik uiteraard Hans Keller kiezen, wij zouden samen kunnen bepalen wie er voor in aanmerking komen, niet de deskundigen die wij al te over hebben, de weermannetjes en-vrouwtjes van de politiek, de soap en de sport – als het ware zouden wij moeten zoeken in onbetreden gebieden. Neem zo’n 58-jarige Ambtenaar, dertig jaar in dienst, vaderfiguur geworden, weet alles van Europese wetgeving in zake ARBO-aangelegenheden, die nu voor anderhalf jaar naar Turkije vertrekt om daar met anderen, uit Europa en Turkije, de wetgeving op dit gebied aan te passen, voor het geval, dat – Wat ik hoop, overigens. Wie sprak van de vlam van verwachting, als-ie het over de toekomst had?
Het zouden zeer individuele antwoorden kunnen en moeten zijn. Wijsgeren, zelfdenkers, generalisten, specialisten, geen vreemde of paradijsvogels, uiteraard wel mondige, snedige mensen – charisma, esprit, helder denkend, niet-fanatiek.
Hoeveel zou je er per avond kunnen hebben? Drie op een rijtje, zoals bij Urbania? In elk geval zou het, net als in De Dode Dichtersalmanak, zeer kort moeten zijn, alsmede zeer memorabel.
Haikus, heel korte gedichten, worden vaak twee keer achtereen gelezen, voorgelezen: waarom zou het met zo’n belangrijk statement [TEST A MOMENT) ook niet kunnen gebeuren?
Het was een korte droom, kersvers uit de lucht geplukt. Airplay, please!

 


Koetshuis Den Haag, dinsdag 10 augustus 2004

Laat me eruit! Laat me erin! Wie was er het eerst, en wie gebruikte voor het eerst het woord binnenstebuiten? Edith en haar vader hebben twee uur zwijgend tegenover elkaar gezeten, zonder een woord te wisselen: een spel schaak op de tafel voor zich.Toen Bozar uit Frankrijk belde en ik wel moest storen toen hij naar Edith vroeg, werden handen geschud: remise.
Ik had als grap nog willen zeggen:’Wat een interessant gesprek hebben jullie gevoerd!’, maar daar kwam het dus niet van. Hier dus even wel.(Haha)
Elsschot, de man van weinig woorden, kende de kracht van het woord en de macht van het stilzwijgen.‘Doodzwijgen zal het beste zijn.’ ‘Stilzwijgendheid is een geweldig wapen.’
‘Zwijgen kan niet verbeterd worden.’ “Elsschot wist al langer hoe vervelend het kan zijn wanneer iemand geen mond opendoet. In Tsjip beschrijft hij hoe zijn vrouw hem tergt met een absolute stilzwijgendheid, die vreselijk op zijn zenuwen werkt. De Ridder (=Elsschot privaat) kent het wapen, hanteert het geregeld zelf. Wanneer zijn vrouw hem berispt omdat hij weer eens te laat is thuisgekomen, zwijgt hij als vermoord.” Martine Cuyt’s boek, p.187.
Al zwijgend, uiteraard niet tussenbeide komend, dacht ik na over automatisch schrift. Zouden er automatische gedachten zijn, als je weet te moeten antwoorden wanneer de telefoon gaat, waarbij je niet hoeft na te denken, want ‘la pensee se fait dans la bouche’, een boutade van de dadadichter Tristan Tzara. Automatische vragen en antwoorden, FAQ’s?
Een autonoom zenuwstelsel, dat van ons, doet wat het doen moet, zonder zich eerst iets te moeten afvragen, veronderstel ik. Autonoom. Op eigen benen. In eigen naam. Onafhankelijk. Totaal onafhankelijk en totaal van alles afhankelijk. (independent & interdependent)
Mooie complexiteit om mee te leven; niet de enige. Hoe de geschiedenis telkens opnieuw herschreven dient te worden. Welke rol we in dit alles spelen, of het er iets toe doet, of het iets van ons weg neemt. Heel weinig mensen doen aan introspectie, heb ik weer eens begrepen; zelf doe ik niets anders. Niet uit narcisme of ijdelheid, maar als plaatsbepaling. Elk nieuws gaat ook door mij heen, al heb ik nog geen idee wat te doen met de wetenschap dat op de tekentafels van Deense reders plannen bestaan voor schepen waarmee 10.000 (tienduizend) containers vervoerd kunnen worden. Aan nostalgie heb ik evenmin iets, ik lees dat het een uiting van psychologische stagnatie is. En dan denk ik in feite ook aan sommigen, die het altijd over ‘vroeger’ hebben – ja, als het in een betoog past, of in een verhaal. Zo geeft Stephen Hawking toe zich dertig jaar lang vergist te hebben, niets verdwijnt zomaar in een zwart gat: er blijft altijd straling over. Is dat een pak van mijn hart!
Het is gaan regenen, ik mompel maar wat voor me uit – de wind waait door mijn gedachten, waar ik verder geen vat op kan krijgen.
Eerstvolgend publiek optreden deze zaterdag des avonds in Fort de Hel, Willemsstad. Ik wil William Blake voorlezen, en uiteenzetten waarom ik – in tegenstelling tot jonge podiumdichters – van het papier lees. Missie-statement: Ik ken mijn gedichten alleen van binnen – niet van buiten. Ik moet ze dus van papier weer binnen halen om ze naar buiten te kunnen brengen, te ontsluiten.
Waarvan acte, over en sluiten maar. Simon


Koetshuis Den Haag, maandag 9 augustus 2004

Mijn schoonvader Derk Ringnalda vandaag tachtig jaar; gefeliciteerd door zijn dochters Else en Edith, die met hun echtgenoten Gerard en Simon bij hem logeren; Ma Else viert weekje vakantie bij oudste zuster Mariana, met man en zoon in Zuid-Frankrijk, jongste dochter belde vanuit Engeland, waar zij met man en drie kinderen is.
Koel Koetshuis, tuin dorstig: ik sproeide een deel – ik schat de tuinslang op 60 meter lengte; ik heb nog heel wat uit te rollen deze week. Lezen doe ik in dat interessante boek over Elsschot; gisteren vergat ik er de uitgevers van te vermelden: Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Antwerpen. Bovendien lees (en knip) ik in ongelezen kranten, uit Amsterdam meegebracht. In Het Parool van 31 juli kwam ik oog in oog te staan met een hiphoptekst van de 21-jarige Kimo, van Groove Click uit Amsterdam-Oost. Even in de beat komen, misschien is deze rap wel het eerste gedicht dat je deze week leest.

“Ik kijk om me heen en zie een wereld vol met drama
Ik zie Sadam, ik zie Bush en Osama
Kinderloze mama’s en ouderloze kinderen
Het gaat verkeerd, we moeten de haat verminderen
Zodat de kinderen leven in een wereld zonder haat
Geen oorlog, geen honger, geen lijken op straat
Geen rassenhaat, en geen Bush die praat
In het Capitool, geen halve zool als president
Want z’n oorlog werd niet gesteund door deze Amsterdamse resident
Die geen meester kent, behalve hart en ziel
En daarom, vraag ik mezelf af waarom?
Doet deze mensheid nou eigenlijk zo zwaar dom
Want het gaat niet over geld en over olie
En over monopolie en winstpercentages
De vraag is wie er nou eigenlijk de baas is
En helaas is dat geld en niet de mens zelf !”

Rap voor de Groove Clip:

Je zou ’s moeten weten
Wat ik al ben vergeten
De strijd om beter leven
Lachen en doorgeven
Samen met anderen
De wereld veranderen
Het noemen van man en paard
Is altijd de inzet waard
Je blijft van het leven houden
Als jongere of als oudere
Gebruik van al je woorden
De hogere en de lage akkoorden
Soms roep je ‘goddank’ als het moet
Dan weer kookt van woede je bloed
Als al wat je doet rijmt met je geweten
Dan kun je al ’t overige wel vergeten
Een goede raad: kennis kan nooit kwaad
En wie goed doet goed ontmoet.

Simon Vinkenoog, Deskundoloog.


Koetshuis Den Haag, zondag 8 augustus 2004

Wacht even – ja, zeg ik, hij doet ‘t! Wat een moeite het mij gekost heeft Bookman Old Style lettergrootte 12 te vinden; Edith doet het met een enkele ingreep.
Van de eerste ballpoint, die Landshoff sr. in 1946 vanuit Amerika gekomen liet zien, aan het Querido-personeel (uw dw.dr. was er jongste bediende) tot de technologie van nu: ruim een halve eeuw, waarin meer gebeurd is dan in de eeuwen daarvoor. Een revolutie aan het einde van iedere eeuw, niet alleen een mal du siecle, maar ingrijpende veranderingen. De Verlichting, de Franse revolutie, de Romantiek, de derde en vierde machten, rond de voorvorige eeuwwisseling het wereldomvattend netwerk van postinstellingen, telegraafkantoren, Rode Kruizen en Halve Manen, electriciteit en gas, industrieel en huishoudelijk, een boerenstand die nu bijna verdwenen is, handwerkslieden wier stiel verdween tot en met de mensen toe, die in de grafische bedrijven bezig waren datgene te doen, wat ik hier nu verenig: als schrijver ben ik mijn eigen corrector, zetter en distributeur, dankzij de ingenieuze en innovatieve inspanningen van al die wizzkids die niet alleen virussen ontdekken… en hoeveel dromen blijven er niet over om alsnog uitvoerbaar te maken? Moeten we zo nodig de ruimte in, Maan, Mars, Venus? Kunnen wij iets doen aan de innerlijke ruimte, waar nog zoveel onontgonnen terreinen liggen? Drijfveren, instincten, inspiraties, aspiraties, potenties – onvermoede vermogens, inzichten die wakker geroepen kunnen worden…
Waarom zou de Homo Universalis moeten uitsterven, waarom zouden wij onze kennis niet kunnen verruimen, al dan niet met behulp van de wretenschap, die evenmin definitieve antwoorden kan geven op vragen, die wellicht altijd onbeantwoord zullen blijven. Wat is er op tegen om door mysteries omringd te leven? Als je alles wilt weten, kun je ook tot het nederige besef komen, dat je niets weet, zwevend op een wolk van onwetendheid…
Waar het op aankomt, denk ik op deze zonnige zomerzondagmiddag, dat je doorleefd wordt door het gevoel dat alles OK is (ik, jij, hij, wij, gij, zij) als jij zelf het beste voor hebt met het leven, en alles doet wat je maar kunt om in eigen omgeving harmonie te bewaren. Oorlog met oorlog bevechten: doodlopende weg. Wereldleed op eigen schouders nemen, het is onmogelijk. Voor alles wat gebeurt, is een reden, er zijn oorzaken en gevolgen die buiten ons beperkte bereik liggen; er staat ons nog zoveel te verwachten.
Ooit voorspelde de 100-jaar oud geworden ‘tante Jo’ dat ‘natuurrampen een einde zullen maken aan de oorlogsgedachten van de mensheid.’
In het altijd lezenswaardige weekblad De Groene Amsterdammer (een abonnement wordt zeer aangeraden) bespreekt Gawie Keyser de film van Alex Pryas I, Robot en verwijst uiteraard naar de boeken van Isaac Asimov. Hij schrijft: ”In de huidige tijd blijkt het werk van Asimov steeds minder sciencefiction. Roobotica is een snel groeiende wetenschap waarin allerlei initiatieven tot de verbeelding spreken, bijvoorbeeld onderzoeksgroepen die bezig zijn met als doel het ontwikkelen van een robotvoetbalteam dat in 2050 in staat zou moeten zijn een menselijk team te verslaan.Of een Nasa-project dat een ‘Robonaut’ moet opleveren, een mechanische astronaut die binnen enkele jaren menselijke taken in de ruimte zal overnemen. Ten grondslag aan deze ontwikkelingen ligt een adagium van Ray Kurzweil, de belangrijkste theoreticus op het gebied van robotica. Hij stelt dat technologie de voortzetting is van evolutie door andere middelen.’ ”
Zou het zo zijn? Permanente Opleiding? Wie schept wie in wiens aanschijn? Ik hoef niet langer de leus van Marshall McLuhan voor ogen te houden:’I am the only one who knows what the hell is going on.’ Maar wat gaat er om in de Hemel? Mooie vraag voor de zondag: de beat goes on, en zo is het met de evolutie. Leven en vooral laten leven.


Koetshuis De Haag, zaterdag 7 augustus 2004

Afscheid van een mislukkeling, wiens leven met veel liefde werd beschreven door Nico Keuning in Altijd het tinnef om je heen. Een biografie van Max de Jong (uitg. Bas Lubberhuizen, Amsterdam 2000). Tevens een boek met veel sfeertekeningen van het Amsterdam in de jaren dertig en veertig en de omgeving waarin de jong-gestorven schrijver (1917-1951) moeizaam een soort leven trachtte op te bouwen, van het ene naar het andere adres verhuizend, altijd op zoek naar een ‘bomvrije’ kamer zonder vervelende hospita of buren, waar de hele dag de radio hard aanstaat. Een roddelende pestkop.
Op 1 januari 1950 schrijft fotograaf Emiel van Moerkerken hem: ”Ik doe je een gunstig aanbod, nl.: je hoeft de 10 gulden niet terug te betalen, onder de voorwaarde dat je me tot en met 15 juni 1951 niet meer komt opzoeken. Je ziet dus, dat ik er 10 gulden voor over heb om een half jaar verschoond te blijven van je kwaadaardige, insinuerende, verdachtmakende en achterdochtige oudejongejuffrouwen-geroddel en gezeur. Ik houd bepaald niet van wespennesten, slangenkuilen en woekerplanten.” (Van Moerkerken weet niet, dat hij met deze termijn, op een paar dagen na, vooruitloopt op de werkelijke deadline van Max – voegt de biograaf daar aan toe.)
Ook Hanny Michaelis, Gerard van het Reve’s levenspartner in die dagen, herinnert zich zijn provocerende gedrag nog goed: “Max de Jong kende ik alleen voorzover hij zich met Gerard onderhield. Mij zag hij als het storende giechelwicht dat hij in zijn dagboek heeft vereeuwigd. Zijn uiterlijk staat mij nog vaag bij: bleek met flauwe ogen en een ingevallen mond, niet antipathiek, ook niet onknap. Uit God weet welk principe van burgermansverachting at hij nooit anders dan met een lepel, wat er ook op zijn bord lag.Voor zover zijn discours langs mij heen ging, vond ik hem een aartsquerulant. Eerlijk gezegd nam ik hem evenmin serieus als hij mij, maar ik had wel met hem te doen, want hij straalde een zelfgezochte, maar niettemin gruwelijke eenzaamheid uit.”
Van die gruwelijke eenzaamheid getuigt het onthutsende gedicht van 91 kwatrijnen, dat als titel kreeg, toen Geert van Oorschot het uitgaf, nadat de dichter het hem had voorgelezen, Heet van de naald..
Schrijnend, ontstellend. H.R.K. (Rudy Kousbroek) schreef erover in het vierde nummer van Braak, 1950. De man was als het ware een voor-afschaduwing van de jaren later optredende Jan Arends, wiens verhalen en gedichten minstens zo navrant zijn: hij pleegde zelfmoord bij de verschijning van zijn dichtbundel Lunchpauzegedichten, als mijn geheugen mij niet bedriegt. Jan Arends was ook, anders dan De Jong, absoluut geen verliteratureluurd mens, die in de republiek der letteren serieus genomen wilde worden, en zich zorgen maakte over de indruk die hij op anderen maakte.
Kortom, een ander personage betreedt mijn leeswereld, ook uit het pak van het Willem Elsschot Genootschap. Willem Elsschot. Man van woorden
is de titel, die Martine Cuyt aan haar wonderschone boek gaf, 278 pagina’s van het formaat 18 x 24, op glanspapier, doorschoten met foto’s, tekeningen en brieffragmenten.
Jarenlang zocht zij de laatste getuigen op, mensen die Elsschot nog in levenden lijve gekend hebben: familieleden, collega-schrijvers, daarnaast intieme vrienden en vriendinnen, tijdgenoten waardoor nieuw licht geworpen wordt op de ongrijpbare Alfons de Ridder/Willem Elsschot. Kaleidoscopisch, inderdaad.
Door een niet-eerder gepubliceerde liefdesbrief uit 1899 en een brief van zijn moeder uit 1910 wordt al in aanvang veel verduidelijkt, mijn nieuwsgierigheid bevredigd en de leesdrift aangewakkerd. Stelt de schrijfster op pagina 19: “Het bijzondere huwelijk heeft standgehouden, ondanks een concreet voornemen van De Ridder om te scheiden, ondanks vele stille stormen. Hoe ging de bedrogen echtgenote om met de andere vrouwen in het leven van haar man? Met zijn schrijverskuren, zijn honger naar vrijheid, hij die aan een vrouw, een huis en zes kinderen geketend zat als een boef aan zijn ijzeren bol?”
Wij verwachten bezoek; ik sluit mijn boekenwinkeltje – prettig weekend toegewenst. Simon V.


Koetshuis Den Haag, vrijdag 6 augustus 2004

Flarden van liedjes, op mijn 17e (1945) gezongen, schieten door mijn hoofd. Ik was lid geworden, aangetrokken door de verwoorde idealen, van het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond (ANJV), waarin ik het zelfs tot ‘kernleider’schopte, wat zulks dan ook inhield. Op de een of andere manier was ik op de mailinglist van het franse weekblad AVANTGARDE terecht gekomen, dat nog jaren later in de brievenbus van mijn moeder in de Govert Flinckstraat opdook, terwijl ik al lang en breed in Frankrijk woonde – het orgaan van het ANJV werd volgetekend door tekenaar Fritz Behrendt, die destijds even fervent communist was, als anti-communist, toen hij eenmaal in Joegoslavie onder Maarschalk Tito met het systeem botste. Zelf kwam ik er na enige tijd ook achter, dat het ANJV een mantelorganisatie was, door de Communistische Partij (CPN) opgezet, toen mij lessen onder ogen kwamen van het Karl Marx Instituut.
De na-oorlogse generaties zullen zich niet meer kunnen voorstellen, hoeveel invloed – tot saloncommunisten als Pablo Picasso en Jean-Paul Sartre toe – het communisme in die dagen had, zeker in Frankrijk waar een kwart van de bevolking communistisch stemde, en het toonaangevende literaire weekblad Les Lettres Francaises door gerenommeerde dichters als Paul Eluard en Louis Aragon geredigeerd werd.
In Nederland zou het ‘volksdagblad’ De Waarheid (naar het sovjet-voorbeeld Pravda) uitgroeien tot landelijk dagblad, onder de bezielende leiding van A.J.Koejemans en evenzeer zowel arbeideristisch nieuws als medewerkers met namen als Jan Elburg en Gerrit Kouwenaar, in die dagen geharde stalinisten. Natuurlijk was de dank voor het Russische leger groot, dat samen met Geallieerde strijdkrachten het nazi-regime in een steeds kleinere Lebensraum had gedwongen, en tenslotte ten val gebracht. Het is uiteraard een Verschrikkelijk Feit, dat nazistische, racistische ideeen daarmee niet voorgoed uit de wereld geholpen werden.
Bevrijding werd overigens Restauratie, eerst Militair Gezag, daarna Marshall-hulp (omdat de Amerikanen die daarover moesten beslissen, bij Willem Drees thuis ontvangen werden, met een koekje bij de thee), en een herstelde verzuiling. De Doorbraakgedachte vanuit de vooroorlogse SDAP.(de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij), die Partij van de Arbeid werd en alle progressieve groeperingen (humanistisch, religieus) zou moeten verenigen, mislukte en kreeg al spoedig de roomskatholieken tegenover zich. Nog in 1954 werd een bisschoppelijk amendement uitgevaardigd, dat het katholieken verboden was naar de VARA-radio te luisteren. Een schrijver als Willem Frederik Hermans was niet de enige, die fulmineerde tegen de censuur van IDIL, de Informatiedienst inzake Literatuur, die boekhandels en bibliotheken adviseerde over (R.K.)normen en waarden. Homosexualiteit was uit den boze; het C.O.C. (Cultuur & Ontspannings Centrum) leidde een quasi-clandestien bestaan, en de oprichter, Niek Engelsman heette dan ook Bob Angelo. De ruimte van het Centrum, daarvoor Shakespeare Club geheten, hing vol grote portretten van mensen die Ook Zo waren, helden uit geschiedenis, kunst, literatuur en muziek. Buddies als het ware! Ik hoorde Piet Meertens een gekwetst betoog houden over de moeilijkheden die hij ondervond door zijn christenzijn, zijn socialistzijn en zijn homozijn. En zelf liep ik een pak slaag op van de rechercheur van de zedenpolitie, (roodharig, herinnering dicteert), door moeder en stiefvader te hulp geroepen, omdat ik mijn ontknaping terecht niet wilde bekennen en toegeven.
‘Slechts die bukkend voor de slagen / en berustend in ’t gareel / alle smaad en hoon verdragen / blijft de slavernij ten deel.’
Óf: ‘Getrouw aan de vrienden, vroegtijdig gevallen, /bezield door de schoonheid der aarde die bloeit / begeren wij een wereld die plaats biedt aan allen / la la la lalala, lalala lala – en opnieuw’ (vergeten)
Of, tenslotte: ’Het morgenrood der zehege, genoten, kleurt de lucht / Straks houdt ons niets meer tehegen / De vijand deinst en vlucht!’Etc. Toch weer ’s Jacques K.vragen. Ik bespaar jullie de Moorsoldaten: de rillingen lopen nog over mijn rug.
Op naar de Tuin; ander werk wacht: orangerieplanten uit de serre naar het voorterras verplaatsen, uiteraard met Edith, gangmaakster in dezes – die haar ouders hiermee uiteraard zeer plezier doet. Daar zijn we voor. Groeten uit Den Haag, waar ook de zon schijnt en mijn overhemd onder de oksels plakt. En op naar het tweede spelletje Scrabble, het eerste mocht ik bij wijze van uitzondering (1 op l0) winnen. Gegroet, voorbijgangers.


Koetshuis Den Haag, donderdag 5 augustus 2004

Die zorgzaamheid. Dat medeleven. Edith laat me in deze o zo wonderschone kamer achter; na de techniek op dit apparaat bereid gevonden te hebben er mijn gedachten en gevoelens op achter te laten, een ademhaling, een rimpeling, een gezoem – maar dat is de pc.Twee trappen op, glanzend hout, kunst aan de muren, twee krakende treden tegen de inbrekers, pais en vree boven de stal, die garage werd. Hal, met deuren naar slaapkamer en badkamer, dan tuinkamer met grote ramen. Japanse calligrafie aan de muur, twee scrolls tussen drie oude houten kastdeuren, daarboven chinese vazen in houten nissen. Alles hout hier: rustgevend. Twee wanden boeken, ik onderscheid de franse titels – bewoonster van Koetshuis, lerares Frans aan een gymnasium hier ter stede nu met man en zoon in Zuid-Frankrijk; dank je, Mariana en Ori, dat ik dit apparaat hier mag bespelen, links van me vanaf schouderhoogte een wonderlijk fragiel bouwwerk, tot de zoldering reikend, van latjes en plankjes, waartussen ook weer zo’n honderd chinese potjes in alle kleuren en vormen: o, uit wiens school klap ik, alles te mooi voor onmiddellijke beschrijving.
In elk geval was ik door ontroering, Schoonheidsbeleving, overmand, toen Edith hier opstond om plaats voor mij te maken, een waterlander werd geboren. Zij ging linea recta terug naar de Tuin rondom, enkele maten groter en dichter begroeid dan onze vierhonderd vierkante meter in Nieuwendam. Werk aan de winkel, ook voor meneer hier – ik was bezig dode bamboestengels uit het bosje te halen dat het achterterras van het Voorhuis overhuift. Achterstallig onderhoud, corvee karwei activite akkefietje – altijd graag, uit Liefde gedaan. Kunst als liefde in elke daad. Hoe de woorden waar te maken. Waarmaken en vervolmaken. Slijpen, polijsten, snoeien, groeien.
Ik ga terug, deze twee trappen weer af – Edith komt lezen, zo nodig corrigeren (allroundfunctie/partnerschap) en dit apparaat weer te ruste leggen. Gisteren ging de overdracht van Den Haag naar Amsterdam en de Overige Werelddelen uitstekend, maar waar zijn de cursiveringen gebleven die ik zo nauwgezet had aangebracht in de door mij vermelde titels? Mee naar de Olympische Spelen?
Ook deze luttele wu-wei gedachten graag weer wereldkundig gemaakt, frisse ochtendregen, rustige zonnewolken. Alles wel aan boord. Zeemeeuwen gehoord. Groeten uit de Residentie, morgenavond Vuurwerk!


Koetshuis Den Haag, Woensdag 4 augustus 2004

De beantwoording van de vraag, welke boeken mee te nemen om te lezen, werd me de dag van ons vertrek hierheen – voor een week ongeveer – vergemakkelijkt. Niet alleen dat ik eindelijk het paket van het postkantoor kon ophalen (het lag er vanaf 24 juli) dat mij gewerd als betalend lid van het Willem Elsschot Genootschap, ook lag in de bus op de valreep een gewatteerde envelop met drie boekjes van Alan Watts, mij gestuurd door Peter de Backer, die aan de Ottergemsesteenweg 3 in Gent de boekhandel METRO runt. Wij hadden elkaar op de Gentse feesten ontmoet (voor de achtste keer) en onder de spitse St.Jacobstoren een animerend gesprek gevoerd, waarin hij liet weten titels van Watts dubbel te hebben, toen het gesprek op de man kwam. Twee paperbacks, een Perennial Library-uitgave van The Meaning of Happiness – The Quest for Freedom of the Spirit in Modern Psychology and the Wisdom of the East uit l940, herdrukt 1970, en
Psychotherapy East & West uit 1961, herdrukt in 1969, dat ik zal doorgeven als ik mijn eigen exemplaar hervind.
De derde titel van Watts is een mooie eerste uitgave, in linnen gebonden met roodgoud omslag, bij Charles E. Tuttle Co., Inc.(Boston, Rutland, Vermont, Tokyo) in 1998 verschenen: The Culture of Counter-Culture – The
Edited Transcripts.
Zes lezingen van Alan W.Watts (1915-1973), in de jaren zestig aan universiteiten gegeven.
By exploring the roots of the counter-culture movement in ancient tribal cultures and shamanic northern Pacific people of Asia, Siberia, and the Americas, he addressed the so-called big questions of the time: What is the nature of reality? How does our individual relationship to society affect this reality? In talks such as ‘Mysticism and Morality’, ‘On Being God’ and ‘The Smell of Burnt Almonds’ he points out that the transcendental experience invariably carries one beyond the pale of mainstream society and wakens us to review our spiritual life.
Het mooi uitgegeven boek (106 blz.) maakt deel uit van The ‘Love of Wisdom’Library, waarin ook andere getranscribeerde lezingenseries van Watts, ieder met een introductie van zoon Mark Watts, zijn uitgekomen:
Buddhism: The Religion of No-Religion; Myth and Religion; The Philosophies of Asia; The Tao of Philosophy en Taoism: Way Beyond Seeking. Een ervan moet in het Nederlands zijn uitgekomen; de titel ervan ontgaat me hier en nu en is te zien op mijn webstek onder Quotable Quotes. En daar zijn er bij Watts genoeg van; de overleden Grootmeester is uiterst quotabel! In de auto hierheen bladerde ik in het laatste hoofdstuk van Psychotherapy East & West: Invitation to the Dance - en o, wat danste ik mee!
Pagina 210: The ways of liberation make it very clear that life is not going anywhere, because it is already here. In other words, it is playing, and those who do not play with it have simply missed the point..
Ik leg Alan Watts even weg (nogmaals hartelijk dank, Peter en laten we ons dit jaar inderdaad voor de negende keer treffen!) om iets te zeggen over een der boeken uit de doos van Pandora van het Willem Elsschot Genootschap. Het betreft de biografie van de tobbende dichter Max de Jong (Wageningen 25.12.1917 – Amsterdam 10.06.1951) geschreven door Nico Keuning, in het jaar 2000 verschenen bij de Amsterdamse uitgever Bas Lubberhuizen, die het door karakter en familie-omstandigheden heel moeilijk heeft gehad. ‘Meer en meer blijkt Max een moeilijke jongen, ook voor zichzelf’ noteert Keuning op pagina 19 als het over diens schooljaren gaat. In zijn zoektocht naar authenticiteit en de ENE ware liefde (die zich nooit zou aandienen) kon hij schrijven: ‘Zolang geslachtsnood nog een factor kan zijn, zolang is het niet mogelijk in vrijheid te handelen en recht te staan.’ Daarbij, pas op p.36 de conclusie van de biograaf: ‘Dit zal het motto blijven van Max’ leven: het oproeien tegen de geslachtsdrift als gevolg van de erfzonde.’
Geboeid ga ik verder lezen. Ik word geroepen door Edith, ik hoorde de auto terugkomen van het boodschappendoen: ‘Kom je een harinkje eten? De jenever staat koud.’’
En daar wil je uiteraard graag aan meedoen. Even op zoek naar onze beheerder in Amsterdam: Robbie, here we come!


Dinsdag 3 augustus 2004

Het zwijgend nat / dat leekt nu langs mijn kaken, vrij naar het gedicht O Lied van Guido Gezelle
(Goede raad is vuur, p.101) is geen smart waarvan het lied honing kan maken, het is het parelend zweet van de warmte. Zojuist geluisterd, via het scherm met zijn psychedelische screensaver, naar de mij per e-mail aangereikte Mustachioed Daughters van The Bonzo Dog Band. Afkomstig van mijn oudste zoon Robert, die mij ook al een tekst van Antonin Artaud doorstuurde. Hij is een verwoed MP3-er; zelf ben ik die kant nog niet uitgeweest, zomin als ik mij in deze aanloopperiode van mijn webstek aan Adobe en de Paintbox heb gewaagd. Nog steeds houdt dit moderne leesplankje geheimen voor me verborgen; ik zie bijvoorbeeld het euro-teken wel staan (naast de 5), maar hoe krijg ik hem er uit? En waar is het copyright-teken, niet bij de Characters op deze dreamweaver, waar ik gebruik van maak voor de accents aigus, circonflexes en graves, etc. Ook ben ik niet gaan experimenteren met verschillende lettertypes - zo verknocht als ik ben aan dit apparaat, ik ben zeker niet van plan de hele dag achter(of liever: voor) het scherm te gaan zitten. Het ademende leven met zijn trappenlopen, afstanden afleggen, in de rij staan, boodschappen doen, mensen ontmoeten, in auito, trein of metro zitten - het blijven toch allemaal vaste bestanddelen van de mij toegemeten tijd.
Wat ik nog wel doe, is ontdekken. Zo trof ik het H-NET aan (www.h-net.org), Humanities and Social Sciences van de Michigan State University. 'Among H-Net's most important activities is its sponsorship of over 100 free electronic, interactive newsletters ("lists") edited by scholars in North America, South America, Europe, Africa, and the Pacific.' En dit alles 'to facilitate the free exchange of academic ideas and scholarly resources.' Daar ben ik dus hardstikke vóor. Go with the flow (blow, glow), zie waar die je brengt.
Ook ontdek ik tot mijn verrassing het bestaan van een website van Richard Neville, van wie ik een paar boeken in huis heb, zoals het interessante Play Power (Jonathan Cape, London, 1970) dat in een vertaling van Helen Knopper bij Van Holkema & Warendorf (Bussum, n.d.) verscheen als Play Power - ontdekkingsreis door de internationale underground. Ik kom daar op de eerste pagina van de proloog voor, geregistreerd tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de
Beatles aan Savile Row in Londen: 'Ken Kesey die met de Engelen (Hells Angels uit San Francisco, SV) was meegereisd, zat een gesprek op te nemen met Simon Vinkenoog, de Hollandse magiër, die met zoetvloeiende overdaad aan één stuk door sprak.' Die zoetvloeiende overdaad vind ik mooi vertaald; in het Engels staat er 'now babbling with mellifluous extravagance.'
Het deed me genoegen de Australische schrijver-denker, die in Londen zijn prachtige OZ-Magazine uitgaf, op het net aan te treffen: www.richardneville.com.au - een lezing van acht pagina's The Business of Being a Futurist, ondertiteld Wild Cards, Weak Signals & Modulomes maakte ik een copie, om in Den Haag te gaan lezen. Ondertussen noteerde ik, ook voor Kersverslezers, de uitspraak van rapper Ice-T: "Nothing about the future scares me. You just have to be aware of what's coming and get yourselves prepared for it.' Kijk eens, wat een Mission Statement; ik schaar me er graag achter!
Ondertussen kon ik me via biroco.com/ vermeien met 'The art of doing nothing', Yijing Dao en Kaos Magazine. Ik viel midden in de I Tjing-links, hoe dan ook gespeld; die van Lise Heyboer is heel persoonlijk. En nu ik toch midden in de sfeer der verwijzingen zit: Daniel Dee zette foto's van uitgever Anton (Passage) Scheepstra, afgelopen zaterdag genomen tijdens het Deventer Tuinfeest op zijn website: www.danieldee.web-log.nl.
En wat lees ik in het 246e nummer, gedateerd 1 augustus 2004, van het literair magazine Meander, dat sinds 1995 op het Net verschijnt, in de rubriek Poëzie Kort, geschreven door Joop Leibbrand, over Goede raad is vuur: "Soms is het wel een beetje vermoeiend, dat Waaien van Vinkenoogs Poëtische Geest, maar geestverruimend is het wel en wonderlijk genoeg kost het weinig moeite diens dichterlijke 'Quantumsprongen van het bewustzijn' te blijven volgen. Een boek dat energie geeft!" meandermagazine.net.
Zo, daar gaat het om, zelfs op een bloedhete dag als deze! Boeiend, maar vermoeiend, was ooit een commentaar - nou, dat wilikdusnie! Leve de energie, be cool, calm and collected. Simon, bevoegd deskundoloog.


Maandag 2 augustus 2004

Vannacht voor het eerst dit seizoen in de tuin geslapen; uitstekend! Hadden wij niet de afspraak gemaakt naar Den Haag te gaan, waren wij er zeker gebleven - nu even de voorbereidingen treffen voor een week afwezigheid hier.
Feest; even bekomen van. Het Deventer tuinfeeest was zeer geslaagd; de meer dan dertig dichters in de tuinen en zalen van het Theater Bouwkunde konden van 4 tot 12 uur rekenen op een aandachtig publiek, 1300 man plus 200 medewerkers. Kraampjes, bankjes, tafeltjes, terrasjes, drankjes en hapjes - een werkelijke maaltijd; wat verval ik in verkleinwoorden; slechts de nadruk gelegd op de innigheid van het geheel in die oude binnenbinnenstad. Met kompanen aan een tafel gezeten, de vorige dichter des vaderlands en de volgende(n): met prozaïst Hafid Bouazza die vertaalde erotische gedichten voorlas van Arabische dichters uit de 8e en 11e eeuw, de Irakeze dichter Al Galidi (een gedicht van hem op Kersvers, 9 juni jl), Ramsey Nasr en Tsitske Jansen, de Neeltje Maria Min dezer dagen, naast Menno, Ilja, Jean Pierre, Gerrit en Charles, Onno en Robert - en hoe die senatoren ook mogen heten, maar ook met de slam-dichters die de gelegenheid kregen van zich te laten horen. Brede rivier, die pohezie, waar ik ook maar zie.
Na de luxe van slapen en ontbijt in het uitgelezen Nieuw Rande de zondagse terugtocht naar het eigen tuincomplex, in het groene noorden van Amsterdam, waar Simone die Sara ziet, die middag vrienden en verwanten ontving. Een ander soort intimiteit; negen broers en zusters met kinderen, nichten en neven: in hun midden Daan van Golden, die ik zo'n veertig jaar ken: hij ziet binnenkort een Oeuvre-prijs tegemoet - ook aanwezig (mooi woord, Aanwezigen!) Annemarie Fok, Jules Deelder's levensgezellin - hij treedt deze week samen met Kamagurka op dubbelop Op de Parade, het openluchttheaterfestival langs de Amstel, Martin Luther Kingpark, vlak bij de Utrechtse brug, dat deze zomer eerst Den Haag, Rotterdam en Utrecht aandeed. Leve de jaarlijkse evenementen, waar 'in' out is en al het nieuwe weer even vertrouwd, omdat het niet alleen om gezien-worden gaat (laat naar je kijken!), maar bovenal om het zelf telkens weer de ogen uitkijken. Mastery in servitude.
Twee maanden geleden, de 6e juni ging ik met Kersvers van start: de eerste bijdrage was een bifurcerende schrijfmachinetekst - sindsdien heb ik die oude getrouwe Triumph Gabriele 10 niet meer aangeraakt, en ben ik boven het toetsenbord bekend geworden met het nieuwe leesplankje voor jong en oud, met nog zoveel mysteries vóór me liggend. Niet vaak genoeg kan ik Linus Pauling citeren (Nobelprijswinnaar, zet je er dan maar bij, om wat meer te benadrukken):
I know: disoveries will be made that my imagination is incapable of conceiving. I await them with curiosity and enthusiasm.'
Nu het bestaan van mijn webstek wat meer bekend wordt, mede dankzij het feit dat ik interviewers vraag of ze die willen vermelden (dank jullie, Dick Hofland in Tubantia en elders (GPD) en Robert van Dieren, Deventer Post, en uiteraard de ladies van de Standaard, Morgen en Gazet van Antwerpen), wil ik hier met graagte verklaren dat in de werkelijkheid, zoals ik die beleef, overal creativiteit te bespeuren valt.
Niet alles daarvan speelt zich in de media af, of via welke bemiddelaar dan ook, zijn het de persoonlijke contacten die tellen, plus de vraag welke talenten je in je hebt om te laten polijsten en tot uiting te brengen. De functionaliteit, die in een aantal levensgebieden te bespeuren valt, bestaat nog niet binnen de statistiek, geen enkele enquète is er naar gehouden, geen enkel Sociaal-Cultureel Planbureau heeft er (nog) weet van.
De energie, die in de mens huist, wordt steeds doelmatiger gebruikt om grenzen te doorbreken, er is niet alleen meer deconstructivisme, in feite zullen alle -ismes elkaar vinden in de Noodzaak tot samenwerking. Zoals vaker gebruikelijk beginnen die veranderingen in de marge, in de buitengebieden ('het zijn allemaal zwarte schapen hier, concludeerde Theo Kley opgewekt vanuit zijn enclave), ordinaire en extra-ordinaire, en om ze te ontdekken - ik zal er op blijven wijzen.
Terugkijkende in deze serie notities tref ik op de 11e juni een tekst aan, die de bijdrage in de link Chaos verduidelijkt, wijs ik op de 12e juni en elders, waar teksten staan die ook zouden passen in de altijd uit te breiden reeks Quotable quotes. (Her)lees bijvoorbeeld A.den Doolaard op 21 juni, Kazantzakis op 23 juni, bekijk met liefde de foto's van de 4e juli en elders, en noteer dat ik al drie sirenes heb horen loeien, de eerste maandagen van de maand.
Uit broedplaats I AMSTERDAM valt nog te melden de opening van de expositie aanstaande donderdag 5 augustus van After Nature kunstenaar Justus Donker in Galerie OpenAtelier "De Vrijplaats" in de Sarphatistraat 143 Amsterdam, 020-3200463. Zeven uur door Kelly, aansluitend Live Action Painting door Kelly en Justus. In de maand augustus houdt Jutus elke dovrzazo-open atelier van l4 tot 20u, elke zaterdag van de maand om l9u een expo-opening met medewerking van Sylvester Peperkamp, Aat Veldhoen, Peter Klashorst, Henk Schiffmacher, kunstenaarscollectief Analtat (wat? anale daad?) en Espen Greger Hagen.
Tevens verscheen het najaarsprogramma van de Volksuniversiteit Amsterdam, mijn lezing in een reeks lezingen in samenwerking met de UNESCO op 9 nov. van 20 tot 22u tref ik aan op pagina 11 van de 136 pagina's tellende uitgave. Inclusief programma Doe Zelf School (Rapenburgstraat 73, 1011VK Amsterdam, 020-6261626).
Wat is er veel te doen, te zien en te horen! Laat het immer zo blijven, laat je door het leven inlijven, beklijven, schrijven, rijmen drijven voorbij. Onbespoten dag. Zon, windgezuiverd. Dikke doei..


Juli 2004