Dinsdag 26 juli 2005

Hallo, lieve mensen: terug van weggeweest, en straks ben ik (zijn wij: Edith neemt een douche, en ik ervaar mijn stortbad nog) weer weg.
Sinds de 20e juni heb ik dit medium niet gebruikt - zo nu en dan kwam Edith email tsjekken - ons zomerverblijf (datcha Eden)in het tuinpark Buitenzorg is een heerlijk oord. Eén woord is voor mij in de tussentijd vlees geworden: bypass. De 4e juli jl werd ik in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam kundig geopereerd aan een claudicatio intermittens, met een femorale peronale bypass: van lies tot enkel, aan het linkerbeen. En hoera, ik kan weer lopen zonder de pijn die mij een tijdlang geterroriseerd heeft, stap voor stap en voetje voor voetje en 'ik kom bij', zoals dat heet.

De 18e juli kon ik omringd door mijn 4 kinderen, 2 kleinkinderen, Edith en Barbara, enkele close vrienden en bevriende tuinders mijn 77ste verjaardag vieren: mooie dag. Op naar de 78: mooi deelbaar getal. Taal is een virus, verklaarde ooit William Burroughs. En wereldgeschiedenis is de geschiedenis van de misdaad, verklaarde terecht ooit George Ivanovich Gurdjieff (1866-1949), in wiens werk ik mij weer eens aan het verdiepen ben. Anatomy of a Myth heet de biografie van James Moore, die ik vorige week uitgelezen heb en nu ben ik (weer) verzeild geraakt in The Harmonious Circle, leven en werk van Gurdjieff en zijn followers-vrienden-discipelen-leerlingen: Ouspensky, Orage, de Hartmann, de Salzmann, Rodny Collins - weer een andere benadering. Ik kwam ertoe G. weer te gaan lezen, toen de KRO-televisie met zijn Enneagram-pseudopsychologie op de proppen kwam. Aan het symbool ontleen ik altijd weer inspiratie, met de 0,142857 en dat verzevenvoudidgd: leve de Wet van Drie en de Wet van Zeven.

De hondsdagen zijn begonnen, tussen 20 juli en ca. 20 augustus. De periode draagt die naam vanwege de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld 'de grote hond', die nu gelijktijdig met de zon opkomt. In Egypte betekende deze periode de jaarlijkse overstroming van de Nijl en de Grieken en Romeinen vreesden de warmste periode van het jaar - die nu in 2005 nog zorgt voor bosbranden en andere mede door mensen veroozaakte rampen en catastrofes.
Laat je door het angstvirus niet bereiken. Angst is de slechtste drijfveer bij je doen en laten, word wel wakker, let op manipulatie, val niet ten prooi aan paniek, maar blijf beseffen dat de wereld geregeerd wordt door wapenfabrikanten en oliebaronnen, speculanten en fraudeurs, voor wie de mens als levend wezen van vlees en bloed niet bestaat.
En over Sirius schreef ik in 1984 (een tekstcollage) in het Pak van Sjaalman-nummer van De Gids: ik zag de tekst tot mijn vreugde herdrukt in de 518 pagina's tellende pil Trots en twijfel - Kopstukken uit de Nederlandse natuurwetenschap van de twintigste eeuw, samengesteld door Frans W.Saris en Rob Visser (J.Meulenhoff, 2005). Over Sirius als middelpunt van een zonnestelsel - het Idee is van Multatuli, ik maakte er zeven buitengaatse berichten van.
Op naar het volgend avontuur, even niet hier dus. Allerlei aangelegenheden vinden via mobieltje, post of persoonlijk plaats. Vlak voor de operatie maakte ik een opname met Spinvis, kort daarna met Bo's Art Trio. Leve de dichtkunst, leve de muziek, leve de mens: wonderbaarlijk schepsel. Ik las de bloemlezing van Leo Vroman, samengesteld bij de negentigste verjaardag van Leo Vroman, en was weer eens diep onder de indruk. Ik schreef erover in mijn tweewekelijkse bijdrage Simon Vinkenoog aan het woord op de website www.DichtTalent.nl. Wij komen terug, D.V. en InchÁllah. Groeten aan vrienden op het Landjuweel: mijn afwezigheid is duidelijk, in de geest ben ik bij alle feestelijke gelegenheden, die onze aanwezigheid op Moeder Aarde vieren. Simon Vinkenoog.


JUNI 2005